Χερσαία και παράκτια χωροταξία στον Κορινθιακό κόλπο

 Εισήγηση της Ράνιας Κλουτσινιώτη, αρχιτέκτων - πολεοδόμου, στην διημερίδα με τίτλο " Προστασία και ανάπτυξη του Κορινθιακού κόλπου" που διεξήχθη στο Λουτράκι, στις 8 και 9 Μαρτίου 2018.

Διαβάστε Περισσότερα

LNG φυσικό αέριο, μεταφορά δια θαλάσσης, οι περιβαλλοντικές και οικονομικές του συνέπειες (μεταπτυχιακή διατριβή)

Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορτίων που μεταφέρονται δια θαλάσσης, είτε σε υγρή είτε σε χύδην μορφή και κυρίως σε συσκευασμένη μορφή παρουσιάζουν ιδιότητες που τα καθιστούν επικίνδυνα για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Τα τελευταία χρόνια, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παγκόσμια αγορά και αποτελεί μια εξειδικευμένη αγορά που αναπτύσσετε με γοργούς ρυθμούς στις θαλάσσιες μεταφορές ενέργειας. Στη μελέτη αυτή προσδιορίζεται η εικόνα της παγκόσμιας τεχνολογίας του υγροποιημένου φυσικού αερίου και περιγράφεται η εφοδιαστική αλυσίδα των διεργασιών του. 

Διαβάστε Περισσότερα

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ: Ένα Φυσικό Εργαστήριο Γεωλογικών Φαινομένων

Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου & Δρ. Βασίλης Λυκούσης
 
Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, http://www.hcmr.gr/
 
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία από τις πιο πολύπλοκες περιοχές της υδρογείου. Εδώ συναντώνται τρεις λιθοσφαιρικές πλάκες: η Ευρασιατική, η Αφρικανική και η πλάκα της Σαουδικής Αραβίας (Εικόνα 1). Η πλάκα της Αφρικής κινείται προς Βορρά, δηλαδή προς την ευρασιατική. Η πλάκα της Σαουδικής Αραβίας κινείται επίσης προς Βορρά αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα και συγκρούεται με την ευρασιατική πλάκα. Η σύγκρουση αυτή αναγκάζει την ηπειρωτική μικρο-πλάκα της Τουρκίας να κινηθεί προς τα δυτικά, κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας πιέζει τον ηπειρωτικό φλοιό του Αιγαίου από ανατολικά, το οποίο όμως είναι μπλοκαρισμένο από την δυτική πλευρά του. Ο ηπειρωτικός φλοιός του Αιγαίου, αφού δεν μπορεί να κινηθεί προς Βορρά, Δύση και Ανατολή, παραμορφώνεται και αναγκάζεται να «ξεφύγει» προς Νότο.
 
Εικόνα 1:
Χάρτης των γεωτεκτονικών κινήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Διαβάστε Περισσότερα

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την σεισμικότητα του Κορινθιακού Κόλπου 22 – 25 Σεπτεμβρίου στη Ναύπακτο

Ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο που πρωτίστως αφορά και τη Δωρίδα θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου στη Ναύπακτο.

Διαβάστε Περισσότερα

Το ερευνητικό πρόγραμμα "Δελφίνια Κορινθιακού Κόλπου"

Το ερευνητικό πρόγραμμα "Δελφίνια Κορινθιακού Κόλπου" ξεκίνησε το 1995 και αποσκοπεί στην καταγραφή και μελέτη των πληθυσμών και των κοινωνιών των διαφορετικών ειδών δελφινιών, που ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι ερευνητικές αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν καταγράψει την μεγαλύτερη συχνότητα παρατήρησης δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες και μία από τις μεγαλύτερες στην Μεσόγειο. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι πολύ σύντομα έγινε αντιληπτό ότι τα δελφίνια του Κορινθιακού παρουσιάζουν 3 παγκόσμιες μοναδικότητες! Αυτό το γεγονός και μόνο δείχνει την πολύ μεγάλη αξία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού Κόλπου, που πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση