Έχουμε και στον Κορινθιακό κόκκινη λάσπη

Greenpeace: Ξεχύθηκαν 50 τόνοι αρσενικού

Ευρήματα τοξικότητας που προκαλούν σοκ για την δημόσια υγεία  αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Greenpeace που δόθηκαν την Παρασκευή στην δημοσιότητα και συνδέονται με το ατύχημα της κόκκινης λάσπης στην Ουγγαρία.

Οι αναλύσεις έδειξαν συγκεντρώσεις[ σε αρσενικό 110 μικρογραμμάρια να κιλό, υδραργύρου 1,3 και χρωμίου 660 μικρογραμμάρια ανά  κιλό. Με δεδομένη την ποσότητα της τοξικής λάσπης που έχει διαρρεύσει, η συνολική ποσότητα αρσενικού ανέρχεται σε 50 τόνους!

Σε ξεχωριστές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νερό στην περιοχή Kolontar, τα αποτελέσματα έδειξαν συγκεντρώσεις αρσενικού που ανέρχονται 0,25 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ποσότητα που είναι 25 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια στο πόσιμο νερό που είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και θυμίζει ότι και η χώρα μας βρίσκεται για δεκαετίες εκτεθειμένη στην κόκκινη λάσπη από την Αλουμίνιο της Ελλάδας.

Η βιομηχανία  απορρίπτει επί σαράντα και πλέον χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης κάθε χρόνο στα νερά του Κορινθιακού κόλπου.

Ουράνιο εντοπίζεται στον Κορινθιακό  
Επικαλούμενη πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει ότι έδειξαν πως η κόκκινη λάσπη που απορρίπτεται στον Κορινθιακό κόλπο είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία Ουράνιο, Ράδιο και Θόριο.

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις των φυσικών ραδιενεργών στοιχείων στην κόκκινη λάσπη κοντά στα στόμια των υποθαλάσσιων αγωγών είναι οι υψηλότερες που έχουν εντοπιστεί ποτέ σε θαλάσσια ιζήματα τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου πελάγους.

Οι υψηλές τιμές του Ουρανίου και του Ραδίου είναι 16 φορές και 7 φορές αντίστοιχα υψηλότερες από τις μέσες παγκόσμιες τιμές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών στα μέσα της δεκαετίας του ’90 έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη έχει πλέον καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόλπου των Αντικύρων αλλά και του Κορινθιακού κόλπου.

Συγκεκριμένα:
-Στον κόλπο των Αντικύρων, δίπλα στους υποθαλάσσιους αγωγούς που απορρίπτουν την κόκκινη λάσπη, έχουν δημιουργηθεί δύο λόφοι κόκκινης λάσπης ύψους 25 μέτρων (έναντι 17 μέτρων στα τέλη της δεκαετίας του ’80).

-Στο πυθμένα του κόλπου των Αντικύρων η κόκκινη λάσπη καλύπτει 16 km, ενώ στον πυθμένα της κεντρικής λεκάνης του Κορινθιακού κόλπου καλύπτει επιφάνεια 277 km. Δηλαδή, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η κόκκινη κάλυπτε περίπου 300 km στον θαλάσσιο πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου, επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 12% περίπου του συνόλου του Κορινθιακού.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση