Μία επιστολή αφιερωμένη εξαιρετικά στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα

Aξιότιμε κύριε υπουργέ,

σε πρόσφατη συνέντευξή σας στην εκπομπή Θεσσαλών Δρώμενα στην τηλεόραση του ΤRT, αναφερθήκατε στο θέμα της εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων λέγοντας πράγματα τα οποία μας προβλημάτισαν έντονα.


Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου: Απάντηση στην τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Κώστα Σκρέκα για τα αιολικά στον Ασπροπόταμο

Πιο συγκεκριμένα, θέλοντας να τονίσετε ότι τα αιολικά εργοστάσια είναι η λύση στο πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, είπατε πως «όπου μπαίνει μια ανεμογεννήτρια σβήνει ένα φουγάρο».

Όσοι γνωρίζουν τα στοιχεία, είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αυτό είναι μια τεράστια ανακρίβεια. Η αιολική ενέργεια είναι τυχαία και μεταβλητή,  που σημαίνει πως δεν μπορεί να μας δώσει φορτία Βάσης και χρειάζεται θερμικές μονάδες για υποστήριξη , αυτό δεν το λέμε εμείς το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ που δηλώνει επί λέξει:

« Η ωριαία παραγωγή των αιολικών λαμβάνεται υπόψη ίση με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους» (Έκθεση Επάρκειας Ισχύος,  ΑΔΜΗΕ 2013-2020 σελ40).

Πριν λίγο καιρό μάλιστα εσείς ο ίδιος, ψηφίσατε το νέο ΕΣΕΚ σύμφωνα με το οποίο, παρά τα αιολικά που θα κατασκευαστούν, θα κατασκευαστούν και νέα φουγάρα, ισάριθμα αυτών που θα κλείσουν, φουγάρα για μονάδες φυσικού αερίου που είναι κι αυτό ορυκτό καύσιμο.

Απορεί κανείς, πώς ενώ ψηφίζετε την δημιουργία φουγάρων, λέτε στους συμπολίτες σας ότι θα τα μειώσετε με τη δημιουργία αιολικών εργοστασίων.

Στην ίδια συνέντευξη, προσπαθήσατε να επηρεάσετε την κοινή γνώμη υπερ των αιολικών εργοστασίων λέγοντας πως οι αντιδράσεις οφείλονται σε φοβικά σύνδρομα που δημιουργούνται επειδή πρόκειται για καινούρια τεχνολογία, κατηγορώντας έμμεσα όσους αντιδρούν ως οπισθοδρομικούς λουδίτες.

Και αυτό φυσικά είναι ανακρίβεια. Η αιολική ενέργεια δεν είναι καινούρια τεχνολογία, υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Σε αυτά τα 50 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα στην παραγωγή της, το μόνο που έχει αλλάξει είναι το μέγεθος των ανεμογεννητριών και οι επιδοτήσεις.

Μη έχοντας καταφέρει να νικήσει το μεγαλύτερο μειονέκτημα της, που είναι ο μεταβλητός και τυχαίος χαρακτήρας της, η αιολική ενέργεια αυξάνει μόνο όπου υπάρχουν επιδοτήσεις, όπου σταματούν παύει να υπάρχει.

Θα αναφέρουμε τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού ενεργείας (ΙΕΑ).Ο ΙΕΑ θεωρείται «πράσινος» οργανισμός. Σύμφωνα λοιπόν με τον ΙΕΑ το ποσοστό της αιολικής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ολικής ενέργειας το 2014 ήταν στο 0,45% και η πρόβλεψη του για το 2040 είναι στο 1,88%!

Μήπως τελικά αυτοί που αντιδρούν είναι απλώς καλύτερα ενημερωμένοι και γνώστες του θέματος από εσάς και όσους προσπαθείτε να πείσετε ότι αξίζει να καταστρέψουμε τα απαράμιλλα τοπία του νομού μας για αυτον τον αποδεδειγμένα αποτυχημένο στην εφαρμογή του τρόπο παραγωγής ενέργειας;.

Προχωρήσατε, κύριε υπουργέ και σε μια τελείως άτοπη σύγκριση της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Δανία κτλ.  Η Ελλάδα είναι μία ορεινή χώρα με την πλουσιότερη ίσως βιοποικιλότητα της Ευρώπης.

Η Γερμανία και η Δανία έχουν δέκατα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Το υψηλότερο βουνό της Δανίας έχει υψόμετρο 170 μέτρα.

Σε αυτές τις χώρες τα αιολικά μπαίνουν είτε στις πεδιάδες είτε στη θάλασσα   (offshore), που δεν προκαλούν μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές καθώς αφενός δεν μπαίνουν σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, αλλά σε περιοχές με  ήδη δομημένο περιβάλλον και αφετέρου δεν απαιτούν τεράστια συνοδά έργα όπως δρόμοι κτλ που καταστρέφουν τα βουνά και κατατεμαχίζουν τους βιοτόπους.

Μιας και συγκρίνετε όμως Ελλάδα με Ευρώπη πως και δεν αναφερθήκατε στη αμφισβήτηση της αποδοτικότητας των ανεμογεννητριών από ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου, είτε αναστέλλουν τη εγκατάσταση τους, είτε σχεδιάζουν ακόμη και αποξηλώσεις υφιστάμενων;  

Για να μη γίνουμε κουραστικοί, σημειώνουμε μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα, τις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας ο οποίος αποφάσισε να φρενάρει την ανάπτυξη των αιολικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να είναι αυτός που θα καταστρέψει τα τοπία της χώρας του (εφημερίδα LeMonde, 27/02/2020). Εσείς γιατί να θέλετε να καταστρέψετε τον τόπο σας;

Aς αναφερθούμε όμως συγκεκριμένα στον Ασπροπόταμο και την ευρύτερη περιοχή μας (Πίνδος, Άγραφα κτλ). Πρόκειται για  περιοχές απείρου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα, πανίδα και σχετικά αδιατάρακτες από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. 

Εδώ υπάρχουν Εθνικά πάρκα, περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ΖΕΠ και ΙΒΑ, κι εσείς δηλώνετε ότι είναι μονόδρομος όλες αυτές οι περιοχές να συνθλιβούν κάτω από τις ερπύστριες σκαπτικών μηχανημάτων για την εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών πάρκων, τα οποία φυσικά δεν είναι πάρκα, ούτε χώροι αναψυχής, είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αυτό το μέλλον οραματίζεστε κύριε υπουργέ για τα τελευταία παρθένα μέρη της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης; Το όραμά σας για τον τόπο μας είναι να μετατραπεί ο ορεινός παράδεισος του Ασπροποτάμου σε μελλοντική βιομηχανική περιοχή-νεκροταφείο γιγάντιων μη ανακυκλώσιμων παλιοσίδερων; 

Γνωρίζουν άραγε οι συντοπίτες μας την καταστροφή που προωθείτε;

Τους έχετε ενημερώσει ότι για να δημιουργηθούν τα πολυάριθμα αιολικά εργοστάσια που προτείνετε, όχι ένα ή δυο αλλά 33,  με πάνω από 300 ανεμογεννήτριες, κάθε μιά από τις οποίες απαιτεί 800 κυβικά τσιμέντο για να στηριχτεί, θα ισοπεδωθούν όλες οι κορυφές, θα καταστραφούν τα δάση μας, θα απαξιωθούν τα χωριά μας και θα περάσει στη διαχείριση ιδιωτικών εταιρειών όλη η περιοχή;

Έχετε ενημερώσει τους ντόπιους ότι για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες θα κοπούν εκατοντάδες δέντρα, θα μπετοναριστούν οι κορυφές, θα εγκατασταθούν χιλιόμετρα καλωδίωσης που θα δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς και θα υποβαθμιστεί το τοπίο ανεπανόρθωτα;

Πώς θα εξηγήσουμε, κύριε υπουργέ, στα παιδιά μας  ότι με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» επιτρέψαμε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον τόπο μας;

Ελπίζουμε ότι η επιστολή μας αυτή θα γίνει η αφορμή να ξανασκεφτείτε τις θέσεις σας και να αφουγκραστείτε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας που σας εξέλεξε και που εξακολουθεί να είναι αντίθετη στα σχεδιαζόμενα αιολικά εργοστάσια , όπως ήταν και πριν μερικά χρόνια που πέτυχε  την αποτροπή των σχεδίων εγκατάστασης αιολικών στην περιοχή μας,  σχέδια που τα έχουν απορρίψει η Περιφέρεια, ο δήμος Καλαμπάκας και τα τοπικά συμβούλια.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

05/01/2021

ΠΗΓΗ: trikkipress.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση