H Μεσόγειος που διώχνει τις πετρελαϊκές

Ο δικός μας πόλεμος μέσα από την εμπειρία αυτών που απαγόρευσαν τις εξορύξεις στις θάλασσές τους (και μας έστειλαν τις εταιρείες τους)

Tης Ευρυδίκης Μπερσή / Reporters United. Μια προηγούμενη εκδοχή της έρευνας δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στο αμερικανικό περιοδικό Τhe Nation.

Την ώρα που Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία διαγκωνίζονται για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην οικολογικά (αλλά και σεισμικά) εξαιρετικά ευαίσθητη Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωπαϊκές χώρες της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου κλείνουν την πόρτα στις έρευνες πετρελαίου και αερίου ώστε να φρενάρουν την κλιματική αλλαγή. Αποστολή σε Ιταλία και Ισπανία.

Στην ανατολική Μεσόγειο, τα νερά ξεπερνούν σε βάθος τα 5.000 μέτρα σχηματίζοντας την πιο εντυπωσιακή γεωλογική δομή της μεσογειακής λεκάνης: την ελληνική τάφρο, μια άβυσσο που εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 600 χιλιομέτρων, από τη Δυτική Ελλάδα ως τα τουρκικά παράλια. Στα βάθη της γεννιούνται ισχυροί σεισμοί και βρίσκουν καταφύγιο σπάνια θαλάσσια είδη. Αυτή την εποχή, οι δυτικές παρυφές της ελληνικής τάφρου είναι το όριο μεταξύ δύο κόσμων. Από τη μία πλευρά, η Ιταλία, η Κροατία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν απαγορεύσει ή βρίσκονται στη διαδικασία απαγόρευσης νέων εξορύξεων υδρογονανθράκων, ώστε να προστατεύσουν το εύθραυστο μεσογειακό οικοσύστημα και να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Από την άλλη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία έχουν εγκλωβιστεί σε έναν εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό, με αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις θαλάσσιων περιοχών, ενώ πολεμικά πλοία προστατεύουν τα σκάφη που αναζητούν κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.

Μπορεί να ονομαστεί και παράδοξο. Χώρες της ανατολικής Μεσογείου προικισμένες με άφθονο ήλιο και αέρα, φιλοδοξούν να γίνουν παραγωγοί υδρογονανθράκων ακριβώς τη στιγμή που η εποχή των υδρογονανθράκων πλησιάζει στο τέλος της. Σε αυτό τις βοηθούν γαλλικές και ισπανικές εταιρείες, οι οποίες απαγορεύεται να διενεργήσουν αντίστοιχες έρευνες στη χώρα τους. Με την παρότρυνση διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων και της Exxon Mobil, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία που αναζητά αέριο νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο, οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου μοιάζουν αποκομμένες από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η συνέχεια ΕΔΩ: https://antigoldgr.org/blog/2020/12/23/h-mesogeios-pou-diochnei-tis-petrelaikes/

03/01/2021

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση