Καταστρέφονται τα δάση μας, έχουμε δικαίωμα να μείνουμε σιωπηλοί?

(Με αφορμή την καταστροφική Πυρκαγιά στην Μάνη – Σάββατο 22/8/2020)

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Όχι δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για την καταστροφή ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ.

Όχι δεν ήταν εμπρησμός η Δασική πυρκαγιά του Σαββάτου στην Ανατολική Μάνη. Το ότι ήταν «εμπρησμός» το υποστήριξε ένας συμπαθής Βουλευτής του Νομού αφού του το βεβαίωσε ένας…Πυροσβέστης.

Δεν έγινε κάποια «εξέταση εμπειρογνωμόνων» έστω της Πυροσβεστικής. Θα μου πείτε, τι εξέταση; Οι εμπειρογνώμονες αυτοί και σ’ αυτές τις περιπτώσεις συγκαλύπτουν και δεν αποκαλύπτουν.

Δεν έχουμε πια καμιά αμφιβολία. Έχουμε μάθει πως δουλεύουν. Το Πανελλήνιο συγκλονίστηκε μόλις πριν λίγες ημέρες. Τα είπε ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής για παλιότερη Πυρκαγιά της περιοχής και δεν ήταν καθόλου …ηρωικά. (Περίπου διέταζε για το ανακριτικό πόρισμα: Γράψε τα γνωστά: οι άνεμοι, οι κλιματική αλλαγή, ή έλλειψη μέσων κλπ).

Όλοι καταλάβαμε: ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ. Πόσα μπορείς να περιμένεις από ένα Παρακράτος;

Η φωτιά λοιπόν ξεκίνησε από τον οικισμό «Δρακουλιάνικα» το Σάββατο 22/8, στις 12 το μεσημέρι σε μια ήπια ημέρα από άποψη θερμοκρασίας (34ο Κελσίου) με μέτριους ανέμους στην περιοχή που αλλάζουν όμως συχνά κατεύθυνση.

Ο οικισμός αυτός είναι πολύ μικρός (περίπου 10 σπίτια) και βρίσκεται πάνω στον δρόμο Γυθείου – Οίτιλου με σπίτια αγροτών, κυρίως ελαιοπαραγωγών, που έχασαν ολόκληρο το βιός τους. Κτηνοτρόφοι δεν υπάρχουν στην στενή περιοχή έναρξης και στην ευρύτερη καμένη μέχρι σήμερα περιοχή, οι κτηνοτρόφοι τα έχασαν όλα.

Ποιός θα μπορούσε να βάλει φωτιά στα χωράφια και στο σπίτι του; Και ποιος θα μπορούσε να βάλει φωτιά χωρίς να τον δει κανένας; Οπότε το να είναι «εμπρησμός» η συγκεκριμένη πυρκαγιά, έχει ελάχιστες πιθανότητες. Σταματάω μια και είναι επιτόπου το ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

Δεν περιμένω κάτι βέβαια. Μόνο ένας εισαγγελέας θα ρωτήσει. Έτσι για αρχή. Το πυροφυλάκιο στον Κούμαρο λειτουργούσε εκείνη την ώρα;

Λοιπόν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα ξέρετε από άλλες περιπτώσεις.

Η πρώτη παρέμβαση και πάλι αργή και ο συντονισμός ενός «ανύπαρκτου σχεδιασμού» και φυσικά σταθερά αποκλεισμός της Δασικής Υπηρεσίας.

Έτσι πολύ γρήγορα το μέτωπο έγινε 4 χιλιομέτρων… και με τις αλλαγές του ανέμου διασπάστηκε σε δύο μέτωπα. Ένα στα βορειοδυτικά προς το Γέρμα και το δεύτερο στα νοτιοδυτικά προς Δροσοπηγή αφού πέρασε την Εθνική οδό και τον ποταμό Σκύρα.

Και όταν σπάει ένα μέτωπο στα δύο σπάνε στα δύο και οι δυνάμεις κατάσβεσης.

Οπότε έφτασαν 100-140 Πυροσβεστικά οχήματα. Όμως αυτά εκτός από το ότι είναι πολύ δυσκίνητα, δεν μπαίνουν στους δασικούς δρόμους γιατί δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και σε ποια σημεία. Ούτε καν που να πάνε και από το κυριότερο από πού θα βγουν.

Οπότε φτάνουν συνήθως …μετά την κρίσιμη στιγμή (ή και ποτέ) και απλώς ρίχνουν νερό εννοείται κατά κανόνα πάνω στους κεντρικούς δρόμους… στα αποκαΐδια για …τα πλάνα των καναλιών.

Φυσικά απαραίτητο συμπλήρωμα και εκατοντάδες ώρες πανάκριβων πτήσεων εναέριων μέσων που πολυχρησιμοποιούνται αδικαιολόγητα και απογειώνουν τα έξοδα δασοπυρόσβεσης σε αστρονομικά ύψη.

Μετά την πυρκαγιά; Να το θυμάστε. Θα πετάνε συνεχώς ελικόπτερα κυρίως μισθωμένα Ιδιωτικών εταιρειών (με κόστος 35.000 ΕΥΡΩ την ώρα) για τις αναζωπυρώσεις… Παντού στον κόσμο και στην Χώρα μας μέχρι το 1998, οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπιζόντουσαν με επίγειες δυνάμεις που ήταν μέσα στις καμένες εκτάσεις. Οι Δασικές Υπηρεσίες ποτέ δεν σήκωσαν εναέρια μέσα για αναζωπύρωση.

Τώρα; Κυρίως με ελικόπτερα. Έτσι στο τέλος της ημέρας «γράφονται» οι ώρες με κίνδυνο να γραφτούν περισσότερες… Θέλει πολύ για να καταλάβουμε την επιμονή τους για να διατηρηθούν χωρίς τύψεις σε ένα αντικείμενο που δεν γνωρίζουν; Και ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος. (Τα συνολικά ετήσια έξοδά μας υπολογίζονται συνολικά σε 1 δις. Σημειώνω ότι με το παλιό σύστημα τα συνολικά έξοδα σε ευρώ, ήταν το πολύ 27 εκατ.ΕΥΡΩ).

Ένας λοιπόν Εισαγγελέας δεν θα ρωτήσει; Τα 140 οχήματα από πού ήρθαν; Ο Νομός έχει 40 Πυροσβεστικά. Οι υπόλοιποι ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ; Και τι άφησαν πίσω τους αφύλακτο στους νομούς από όπου ξεκίνησαν; (Σημειώνω ότι η Δασικές Υπηρεσίες χειριζόντουσαν τέτοια περιστατικά με μόνο 4 οχήματα, με πολύ σπάνιες πτήσεις εναέριων μέσων και δεν είχαμε ποτέ τέτοιες καταστροφές).

Και αλήθεια τα οχήματα από την Ήπειρο, την Αχαΐα, την Κόρινθο, την Αρκαδία, τί πρόσφεραν και τι θα μπορούσαν οι άνθρωποι να προσφέρουν χωρίς σχέδιο και χωρίς συντονισμό με στόχους, αρχή και τέλος;

Αγαπητοί φίλοι,

Ήλπιζα ότι μετά από τις αποκαλύψεις για τις πιέσεις του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής σε σχέση με το πόρισμα για την καταστροφή στο «Μάτι»,  θα είχε γίνει κάτι. Κάτι ελάχιστο έστω.

Αντί αυτού άκουσα τον αξιότιμο σημερινό Αρχηγό να ψελλίζει πάλι τα γνωστά… για τους εμπρησμούς και να είναι αποφασισμένος για το τίποτα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΑ ΔΥΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ;    

Όχι δεν θα μας πει. Γιατί αυτό αποδεικνύει ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ !!!

Ας ανακοινώσει έστω μια ποινή βρε παιδί μου για κάποιον υπεύθυνο. Η ιδιαίτερη Πατρίδα του κάηκε, δεν θα πει τίποτα εκτός από τα τετριμμένα;;

Όχι δεν θα μας πει τίποτα. Ξέρετε γιατί; Γιατί έτσι κι αλλιώς η Πατρίδα του κάηκε δύο φορές. Την μία το ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ για να στήσει τον τότε Υπαρχηγό, του στέρησε κάθε εναέριο μέσο.

Έτσι κάηκε ο τόπος ολόκληρος (και τα Κύθηρα μαζί).

Τώρα αφού ο ίδιος είναι ο νέος Αρχηγός κατέβασε σχεδόν ολόκληρο τον στόλο εναέριων μέσων… Όμως πάλι η Πατρίδα του κάηκε. (Μέχρι τώρα ο απολογισμός είναι 20.000-25.000 στρέμματα με καμένο το 80% των ελαιώνων!!!)

Οπότε τι απομένει στον κο Αρχηγό. Ως Έλληνας πρέπει να πράξει το καθήκον του!!!. Να ομολογήσει ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΣΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

Όχι όμως δεν θα το κάνει. Το σίγουρο είναι ότι το σύστημα Δασοπυρόσβεσης είναι σάπιο και πρέπει να αλλάξει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ;

Μετά την δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα περίμενε κανείς μια ποιο οργανωμένη πολιτική για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αντί αυτού όμως το μόνο «συστηματικό» που βλέπουμε είναι η απαξίωση των Δασικών Υπηρεσιών πάντοτε συνοδευόμενη με έντονες συντεχνιακές επιθέσεις.

Ωστόσο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί αλλαγή πολιτικής σε πολλαπλές πτυχές της Δασοπονίας και του περιβάλλοντος και όχι μόνο για την εγκατάσταση παλιάς τεχνολογίας ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους μας.

Η Δασοπονία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Τα υπόλοιπα είναι απλώς συμπληρωματικές παρεμβάσεις.

Χρειάζονται μερικές απλές συνδυασμένες κινήσεις με ελάχιστο και βραχυπρόθεσμο   οικονομικό κόστος αλλά πολύ μεγάλα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολλαπλά κέρδη, τεράστιο πολιτικό όφελος και τεράστια οικονομία Δημόσιων πόρων.

Μερικές τις έχω ξανασυζητήσει, όμως δεν γίνεται τίποτα. Ας δούμε ξανά κάποιες από αυτές.

  • Δημιουργία του Ενιαίου Φορέα δασοπροστασίας ΤΩΡΑ.

Αγαπητοί φίλοι πρέπει να το καταλάβουμε: η Πυροπροστασία είναι μέρος της Δασοπροστασίας και συνολικά η Δασοπροστασία είναι μέρος της Διαχείρισης δασών.

Ο διαχειριστής του Δάσους ξέρει από πριν και χωρίς άλλη ενημέρωση τα … «περάσματα» του παραπάνω τραγικού παραδείγματός μας, ξέρει ποιο τμήμα καίγεται πιο γρήγορα, ποιο θα μπορούσε να θυσιαστεί και ποιο πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί. Ξέρει που μπορεί να γίνει αντιπύρ και που μπορούν να «σταθούν» οι δυνάμεις κατάσβεσης για να πάρουν «αναπνοές» και που μπορούν να ανεφοδιαστούν με νερό ακόμα και μέσα στο καιγόμενο δάσος. Το κυριότερο ξέρουν τους δρόμους διαφυγής.

Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς δεν είναι μια απλή υπόθεση πυρκαγιάς ρουτίνας, είναι μέρος της διαχείρισης και προστασίας των δασών.

Ως υπόθεση λοιπόν Διαχείρισης Δασών, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει το τεχνικό προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρά το παρατηρούμενο «φιλότιμο» που το χαρακτηρίζει.

Ο Ενιαίος φορέας θα είναι ένστολο και (υπό προϋποθέσεις) ένοπλο σώμα.

Ο Φορέας θα αναλάβει το εξής έργο:

  1. Τον χειμώνα θα προετοιμάζει τα δάση μέσω υλοτομικών και άλλων προγραμματισμένων παρεμβάσεων στη βάση ενός Δασοτεχνικού Διαχειριστικού σχεδίου δασοπροστασίας έτσι ώστε να είναι δύσκολο να καούν.

Το Διαχειριστικό σχέδιο δεν είναι που… έχουμε δεξαμενές κλπ.
Περιλαμβάνει την διαχείριση του Δάσους. Δηλαδή προγραμματίζει τον χρόνο και την ένταση των υλοτομιών που αποτελεί ταυτόχρονα και αφαίρεση της βιομάζας προς παραγωγή ξυλείας.
Περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της αναγέννησης των συστάδων, τις ενέργειες για την οικολογική σταθεροποίησή τους, την καλλιέργεια των πηγών νερού κυρίως για την υδροδότηση πόλεων, χωριών ή οικισμών, αλλά και για τις ανάγκες της ίδιας της Δασοπυρόσβεσης. Περιλαμβάνει την εξασφάλιση των ενδιαιτημάτων της ορνιθοπανίδας και των άγριων ζώων και της οικοκλίνης τους.
Περιλαμβάνει προτάσεις της Δασικής οδοποιίας που υπακούει σε ιδιαίτερα επιστημονικά κριτήρια. Δεν περνάς ας πούμε έναν δασικό δρόμο από όπου θέλεις. Αν είναι να χαράξουμε δρόμους μέσα στην περιοχή διαχείμασης της αρκούδας καλύτερα να το ματαιώσουμε…
Όσο λοιπόν και να θέλουν μερικοί δεν μπορούν να κάνουν Διαχείριση Δασών. Όσο και να θέλει η Πυροσβεστική να αποκλείσει τους πάντες από το αντικείμενο, ξέρει ότι δεν μπορεί.
Η επιχειρούμενη σήμερα στα κρυφά οργάνωση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας μέσα στην Πυροσβεστική, εκτός από το ότι είναι ένα απ’ ευθείας Πραξικόπημα του ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ μια και είναι  αντίθετη σε προηγούμενο ομόφωνο πόρισμα της Βουλής (του 1993), δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Είναι μία ακόμα απλή… σπατάλη χρημάτων.

Η πρώτη συστηματική προσπάθεια πρόληψης από τις Δασικές Υπηρεσίες πάντως έγινε τον χειμώνα 2018-2019 και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

  1. Ο Ενιαίος Φορέας θα συμβάλλει στον συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις κατάσβεσης σε τοπικό επίπεδο και μπορεί να οργανώσει την δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εθελοντών και των Δασικών Συνεταιρισμών.
  2. Ο Φορέας θα επαναλειτουργήσει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ τα πυροφυλάκια.
  3. Και βέβαια ο Φορέας το καλοκαίρι θα παρεμβαίνει κατασταλτικά αποκλειστικά όμως στην πρώτη πλήξη της πυρκαγιάς.

Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιεί ευέλικτα οχήματα και σε περίπτωση προβλήματος θα παρεμβαίνουν τα εναέρια μέσα και η  Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ασφαλώς και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον κορμό της πυρόσβεσης.

Ο Ενιαίος Φορέας δασοπροστασίας έχει ανάγκη στελέχωσης 3000 περίπου ανδρών και γυναικών, (σήμερα 5.500 περίπου άτομα είναι μόνο οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες της Πυροσβεστικής).

Θα λειτουργεί μέσα στην Δασική Υπηρεσία και επομένως έχουμε εξασφαλισμένη χωρίς επιπλέον έξοδα και την περιφερειακή του οργάνωση, χωρίς να υποβληθούμε στα έξοδα δημιουργίας των 80 περιφερειακών κλιμακίων της Πυροσβεστικής.

Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια σοφά κατανεμημένη την Περιφερειακή οργάνωση.

Ο Ενιαίος Φορέας δασοπροστασίας εκτός από την ευθύνη της πρώτης πλήξης μιας δασικής πυρκαγιάς θα έχει φυσικά και ευθύνη των επιχειρήσεων της Πρώτης πλήξης μέσα στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και μόνο στον δασικό και δευτερευόντως στον αγροτικό χώρο.

Ο συνολικός συντονισμός των επιχειρήσεων θα εξακολουθήσει να ανήκει στο Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν είναι ανάγκη να υπάρχει παράλληλα με το Υφυπουργείο. (Άλλη μια σπατάλη χρημάτων). Θυμίζω ότι μας έδωσε κατά καιρούς πολλά κωμικοτραγικά περιστατικά ωστόσο σωστά ενισχύθηκε.

Ο προτεινόμενος Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας λειτουργεί με παραλλαγές σε όλες τις μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία και Πορτογαλία υπάρχουν ήδη τα ειδικά ένστολα σώματα. Στην Ιταλία είναι το Guarda forestaleκαι στην Πορτογαλία το Corpo forestal στην Ισπανία το Servicio de prevencion y extintion de incentiosforestales ενώ η Γαλλία από καιρό έχει παρόμοιο με την Ισπανία σύστημα.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει βέβαια ότι με την νέα οργάνωση δεν θα έχουμε στο μέλλον Δασικές πυρκαγιές. Θα μετριάσουμε όμως τις συνέπειες όπως το έχουν κάνει οι παραπάνω Ευρωπαϊκές Χώρες  που έχουν παρόμοια Μεσογειακά Οικοσυστήματα. Παράλληλα θα έχουμε τεράστια οικονομία.

  • Ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, του Δασολόγιου στα πλαίσια του Εθνικού κτηματολόγιου.

Το θέμα αυτό όσο σύνθετο είναι άλλο τόσο απλό μπορεί να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι οι Δασικοί χάρτες θα μας προσφέρουν μια σαφή γνώση το που  είναι το Δάσος που πρέπει να προστατεύσουμε, που είναι οι εκτάσεις που θα μπορούσαμε να πολεοδομήσουμε, που είναι οι ιδιωτικές εκτάσεις, που οι Δημόσιες κλπ. Άλλωστε είναι Συνταγματική επιταγή η ολοκλήρωσή τους.

Δυστυχώς η κατάρτιση των δασικών χαρτών στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου βρήκε αντίθετους πολλούς κλάδους της Παραοικονομίας, δεν υποστηρίχθηκε πάντα σθεναρά από το Πολιτικό Προσωπικό της Χώρας, τορπιλίστηκε πολλές φορές με τελευταία τις αλλαγές στον τελευταίο Περιβαλλοντικό Νόμο 4685/20 που καθιστά τους Δασικούς Χάρτες (που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη ακρίβεια) σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν και σίγουρα θα τους καθυστερήσει.

  • Αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

Το θέμα αυτό είναι μάλλον απλό. Απαιτεί όμως σταθερή Πολιτική βούληση που ποτέ δεν την είχαμε ως Πολιτεία.

Η Πολιτεία θέλει όντως την προστασία των Δασών; Αυτό σημαίνει ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Το Δάσος δεν προστατεύεται αν τα απαγορεύσουμε όλα μέσα σε αυτό. Ούτε όταν το αφήνουμε στα χέρια ενός φορέα για …να καεί.

Το δάσος ανανεώνεται, προστατεύεται επιτηρείται μόνο αν είναι σε διαχείριση. Μόνο με τους ανθρώπους του μέσα σε αυτά και κυρίως με τους αγρότες, τους υλοτόμους, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, βοσκούς, τους ρητινοσυλλέκτες.

Η αναδιοργάνωσή της Δασικής Υπηρεσίας είχε ξεκινήσει το 2002 αλλά ανακόπηκε. Σίγουρα πρέπει σε όλες τις περιοχές να ενισχυθεί βασικά με Επιστημονικό προσωπικό.

Οι περίπου 30 Δασολόγοι-Περιβαλλοντολόγοι και 50 Δασοπόνοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αν μεταταχτούν, αρκούν για τις πρώτες βασικές ανάγκες της αναδιοργάνωσης. Πρέπει όμως σίγουρα να πλαισιωθεί γρήγορα με 200 άτομα Επιστημονικού Προσωπικού.

Οι υπόλοιπες οικονομικές προβλέψεις προσωπικού για τον Φορέα Δασοπροστασίας και αναδιοργάνωσης της δασοφυλακής κλπ θα εξασφαλιστούν μέσω της Ορθολογικότερης διαχείρισης των Προσλήψεων στην Πυροσβεστική.

Τα ευέλικτα οχήματα δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (όσα έχει) θα περάσουν στην Δασική Υπηρεσία οπότε πάλι δεν θα έχουμε επιπλέον έξοδα. Αντίθετα μερικά περιφερειακά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα συμπτυχθούν σε πολυδύναμα κλιμάκια οπότε θα έχουμε μεγάλη οικονομία σε οικονομικούς πόρους.

Κλείνουμε με μερικές επισημάνσεις της εισαγωγής.

Δάσος δεν είναι σύνολο δέντρων μόνο. Είναι ένα οικοσύστημα με πολυλειτουργικές σχέσεις της βιογεωκοινότητάς του με χιλιάδες παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Και όταν λέμε «οικοσύστημα» θα πρέπει εκτός των παραπάνω να αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι παράγοντες του οικοσυστήματος μαζί με τις ανθρώπινές δραστηριότητες βρίσκονται σε συνεχή δυναμική ισορροπία. Άλλοτε η ισορροπία διαταράσσεται και επικρατεί ένας παράγοντας, για να ανατραπεί (υπό προϋποθέσεις) και πάλι υπέρ ενός άλλου παράγοντα του πολυπαραγοντικού συστήματος αλληλοεπιδράσεων.

Κι όταν λέμε Πυροπροστασία εννοούμε ένα μέρος της Δασοπροστασίας. Και η Δασοπροστασία είναι θέμα της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ. Για να την κάνεις πρέπει να είσαι γνώστης και να συνθέσεις εκατοντάδες παράγοντες αλληλεπίδρασης.

Αφήστε λοιπόν τους Δασολόγους-Περιβαλλοντολόγους και τους Δασικούς να κάνουν το έργο τους.

Μην παραδίδετε το Δάσος σε άσχετες ειδικότητες και σε Επιφανειακούς αγαπητικούς των Δασών και του Περιβάλλοντος.

29.08.2020

ΠΗΓΗ: https://dasarxeio.com/

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση