Τεράστια οικολογική καταστροφή μετά την διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε ποταμό

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την πόλη Νορίλσκ, στην Αρκτική,

μετά τη διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε παρακείμενο ποταμό, εκφράζοντας παράλληλα την οργή του για την καθυστέρηση των τοπικών Αρχών να αντιληφθούν την καταστροφή που είχε λάβει χώρα και ακολούθως να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η μεγάλη αυτή διαρροή πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρρευση μίας δεξαμενής σε έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κοντά στην πόλη της Νορίλσκ, την Παρασκευή, με την τεράστια πετρελαιοκηλίδα να διαχέεται στον ποταμό Αμπάρναγια και τους τοπικούς αξιωματούχους να μην «παίρνουν είδηση» για δύο ολόκληρες μέρες.

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης, η οποία αφορούσε την κυβερνητική αντιμετώπιση της τεράστιας ρύπανσης, και συνοδεύθηκε από έντονη κριτική στη διεύθυνση της εταιρείας στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, για σημαντική καθυστέρηση ενημέρωσης του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας. Ακόμη, ο Πούτιν διέταξε να διερευνηθεί το περιστατικό, ενώ ο διευθυντής του εργοστασίου ηλεκτρισμού έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση.

«Τι θα γίνει λοιπόν θα μαθαίνουμε για την κατάσταση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είστε καλά εκεί με την υγεία σας;», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον διευθυντή της εταιρείας του Νορίλσκ, και κάνοντας έμμεση αναφορά στον τοπικό κυβερνήτη, ο οποίος δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό, μετά από «ανησυχητικές πληροφορίες που έκαναν την εμφάνιση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Η πετρελαιοκηλίδα έχει ήδη μολύνει μία έκταση 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθιστώντας την κατάσταση στην πόλη της Σιβηρίας εξαιρετικά κρίσιμη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των μολυσματικών ουσιών που κατέληξαν στα νερά του ποταμού ξεπερνούν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές (6.000 τόνοι πετρελαίου κατέληξαν στο έδαφος και 15.000 στον ποταμό).

Το περιστατικό θεωρείται ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο επεισόδιο μόλυνσης τέτοιου βεληνεκούς, που σημειώνεται στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, όπως αναφέρει ένας ειδικός του Παγκόσμιου Ταμείου για την Άγρια Ζωή (World Wildlife Fund).

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ

Τι θα  πάθουμε στον  Πατραικό και Κορινθιακό  κόλπο αν συμβεί παρόμοιο γεγονός ; Αφιερωμένο εξαιρετικά  στους θιασώτες της εξόρυξης  υδρογανανθράκων   στον Πατραικό  και στην νυν και πρώην  περιφερειακή αρχή  Δυτικής Ελλάδας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση