Ο υδροβιότοπος στο Δρέπανο Αχαίας πρέπει να σωθεί !

Το έγκλημα ''Μπάζωμα'' πρέπει να λάβει τέλος. Με έξοδα των υπαιτίων να επανέλθει στην προγενέστερη κατάσταση.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Η ΑΛΚΥΩΝ"

Τ.θ. 34 ΑΙΓΙΟ 25100    e-mail :  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

web:http://www.alcyon.gr

Federation of the Corinthian Gulf Ecological Organizations "ALKYON",

P.O. Box 34 Egion  25100 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - web:http://www.alcyon.gr

  Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση

                                                                                               ΑΡ. ΠΡΩΤ.  25/2018

                                                                           ΑΙΓΙΟ  10/05/2018

ΠΡΟΣ : Δ/ΝΣΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

- Δ/ΝΣΗ  ΔΙΑΧ. ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΥΠΕΝ

- ΥΠΕΧΩ  ΑΠΟΚ/ΝΗΣ ΔΙΟΙΚ. ΠΕΛΟΠ. & Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ

- Δ/ΝΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Δ.Ε. ( ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ )

 ΘΕΜΑ: ΜΠΑΖΩΜΑ  ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ  ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΧΑΪΑΣ

 Κύριοι/ες,

Ως  Ομοσπονδία  συλλόγων του  Κορινθιακού κόλπου , έχουμε γίνει δέκτες  καταγγελιών από ΠΟΛΙΤΕΣ  του Δρεπάνου και του  Ρίου Αχαίας  ότι στις αρχές του μηνός Απριλίου 2018  ξεκίνησε να μπαζώνεται  ο υγροβιότοπος  που βρίσκεται  ανατολικά της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ και νότια του κτιρίου του φάρου . Ο εν λόγω υγροβιότοπος είναι περίπου ( 25) είκοσι πέντε  στρέμματα. Σε  γεωλογική προέκταση του υγροβιότοπου προς βορρά  έχουμε  την δημιουργία  ξέρας στην θάλασσα από αποθέσεις  φερτών υλικών των παρακείμενων χειμάρρων  ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.  Εκεί έχουμε  καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου  επισκέψεις  αθλητών που ασκούν  το θαλάσσιο σπορ του  serfing.

Σε τηλεφωνική  μας επικοινωνία με τον αρμόδιο μηχανικό της υπηρεσίας  φάρων του  Πολεμικού  Ναυτικού, μας  ενημέρωσαν ότι  η εν λόγω έκταση  ιδιοκτησιακά ανήκει  στο Ελληνικό Δημόσιο και αποτελεί προέκταση των εγκαταστάσεων του  κτιρίου του φάρου.

Πήραν  την απόφαση  μπαζώματος  ανταποκρινόμενοι  σε αίτημα του Δ.Δ. του Ρίου  Πατρών του έτους 2013. Τους  αναπτύξαμε  προφορικά  την μεγάλη  οικολογική αξία αυτού του  μικρού υγροβιότοπου  για το  θαλάσσιο  και  παράκτιο οικοσύστημα  του Κορινθιακού κόλπου.  Κατ΄αρχήν  ανταποκρίθηκαν  στο προφορικό μας  αίτημα  για  προσωρινή παύση  των εργασιών μπαζώματος  και έτσι  έχουμε σήμερα σταμάτημα  των εργασιών αυτών. Εμείς  θα θέλαμε να σας εκφράσουμε  την μεγάλη οικολογική αξία των  μικρών υγροβιότοπων που  βρίσκονται  σε  συνέχεια  της  θάλασσά μας  ή πλησίον  αυτής.  Στον Κ.Κ .  υπάρχουν  υδροβιότοποι  που  είναι ενταγμένοι  στο δίκτυο NATURA 2000  (  Αλυκή Αιγίου ,  Δέλτα ποταμού Μόρνου )  και  άλλοι  που  δεν  είναι σε δίκτυο προστασίας  αλλά  αποτελούν  μεγίστης αξίας  οικοσυστήματα  για μεταναστευτικά πτηνά  και  ενδημικά  είδη  (  Υδροβιότοπος  παλαιού λιμανιού  του Λεχαίου Κορινθίας,  την αλυκή Βοιωτίας , την λίμνη  Ηραίου  και την Mαυρολίμνη. ) Οι ανωτέρω  έχουν  μεγάλη  γεωγραφική  έκταση για τα δεδομένα  της γεωμορφολογίας του  Κ.Κ.

Κατά μήκος  της ακτογραμμής  της θάλασσά μας  υπάρχουν  όμως και δεκάδες  υγρότοποι μικρής έκτασης , μερικών   δεκάδων στρεμμάτων,  που  είναι  ανεκτίμητης   ακόμη από την Πολιτεία οικολογικής αξίας τόσο για το θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και της παράκτιας ζωής. Είναι  η συνέχεια  της στεριάς  προς την θάλασσα και τανάπαλι  φιλοξενώντας πολλά  είδη πανίδας ( πτηνά, αμφίβια, ερπετά κλπ ).

Στον  Κ.Κ. δεν μπορούν και δεν  υπάρχουν  μεγάλοι σε έκταση υγροβιότοποι διότι η γεωμορφολογία του   βυθού της  θάλασσας  και της στεριάς  δεν επιτρέπουν  την δημιουργία  αυτών. Η περιοχή  αυτή  του υγροβιότοπου  στο Δρέπανο Αχαίας, είναι  μία από τις ελάχιστες  εναπομένουσες  ‘ ελεύθερες  στην  οικοπεδοποίηση  ζώνες ’  δυτικά  της γέφυρας  Ρίου – Αντιρίου  έως τον Ψαθόπυργο.

Από την υπηρεσία  των φάρων  μας διατυπώθηκε προφορικά   ότι  ο υδροβιότοπος αυτός έχει  μολυνθεί διαχρονικά  από τις παρακείμενες  βιομηχανικές δραστηριότητες .  Κατ΄αρχήν  από πού αποδεικνύεται   αυτός ο ισχυρισμός.  Επιπλέον και  αυτό να  ισχύει, νομίζουμε  ότι θα ήταν  πολύ ενδιαφέρουσα η επιστημονική παρακολούθηση  ενός τέτοιου οικοσυστήματος. Εξ  άλλου  το Πανεπιστήμιο Πατρών εδράζεται  σε απόσταση αναπνοής .   

Απευθυνόμαστε  στην υπηρεσία σας , καθ΄ύλην  αρμόδια  για την προστασία των υγροβιότοπων  αυτών,  θέλοντας  να  ανταποκριθείτε  στο  σύγχρονη αντίληψη προστασίας   που  διέπει   το νομοθετικό μας σύστημα  τόσο με τον  Ν. 3937/2011 ΦΕΚ 60 Α  - διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις-  άρθρα  13,16και 20 όσο και με το  Προεδρικό Διάταγμα  229ΑΑΠ/2012 που   θεσμοθετεί  την προστασία  των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας μας.

Ζητάμε:

-  Να καλέσετε Δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα  και  να αξιολογήσει τον υδροβιότοπο αυτό.

- Ο υδροβιότοπος  να μην αλλάξει  χρήση και με έξοδα  των  ιδιοκτητών να αποκατασταθεί  ως ήταν πριν  μπαζωθεί.

- Η υπηρεσία των φάρων  να μην προχωρήσει  σε καμία ενέργεια , πριν οι αρμόδιες  υπηρεσίες  προστασίας του περιβάλλοντος   αξιολογήσουν

  οικολογικά  την περιοχή.

- Η Π.Δ.Ε. σε συνεργασία με το Παν. Πατρών  να προβεί σε καταγραφή  και αξιολόγηση  των  υγροτόπων   στην ακτογραμμή του Κ.Κ.  από τον  Αραξο  ως την Αιγείρα Αχαίας.

- Το ΥΠΕΝ   να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή – αξιολόγηση και  θεσμική προστασία των υγροβιοτόπων  της Ηπειρωτικής  Ελλάδας όπως  έχει γίνει και στην νησιωτική.                                       

Δείτε: Μια αξιόλογη δουλειά της WWF ΕΛΛΑΣ- οδηγός για τους πολίτες με τίτλο οι υγρότοποι στη νησιωτική Ελλάδα. Αναφέρεται στην αξία των υγροτόπων.

http://www.wwf.gr/images/pdfs/WWF_WETLANDs_GUIDE_01.2017.pdf

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση