Έργα και ημέρες των «καθαρισμών»… καταστροφής των οικοσυστημάτων μας

Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

 Πρακτικά τελείωσε η αντιπυρική περίοδος. Και σε αυτή η αντιπυρική περίοδο πλήγωσε την Χώρα μας το δόγμα ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ της Πυροσβεστικής.

Ο απολογισμός των καταστροφών επιπέδου παγκοσμίου ρεκόρ από τις Δασικές πυρκαγιές και αργότερα από τις πλημμύρες.

Οικονομικός απολογισμός της Δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική και πάλι δεν έγινε ακόμα και να είστε σίγουροι δεν θα γίνει ποτέ ούτε και φέτος όπως και στα προηγούμενα 25 χρόνια των καταστροφών του δόγματος: ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.

Ξέρουμε όμως ότι τα έξοδα για την Δασοπυρόσβεση ξεπέρασαν το 1 δις και φέτος (με δήλωση του ίδιου του κου Πρωθυπουργού).

Βέβαια όλοι μας καταλάβαμε ότι αποτελεσματική Δασοπυρόσβεση δεν υπάρχει. Ούτε βέβαια και ουσιαστική πρόληψη. Παρ όλα αυτά ξοδεύονται τεράστια ποσά από την Πολιτική Προστασία, κεντρικά και με απ’ ευθείας αναθέσεις έργων του ράβε-ξήλωνε και μάλιστα με την επικάλυψη Νομιμότητας.

Με το άρθρο 42 του Ν. 4662/2020 (του Κορωνοϊού) προβλέπεται να συσταθεί μια Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, μέσω της οποίας όλες οι αρμοδιότητες των έργων κάθε είδους και κάθε φορέα, περνάνε στην Πολιτική προστασία, αλλά επειδή από αυτήν απουσιάζουν όλοι εκτός από την Πυροσβεστική, ουσιαστικά περνάνε σε εκείνη.

H Επιτροπή αυτή σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο του Νόμου, κηρύσσει μια έκταση σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να χαρακτηρίζει, ως κατεπείγοντα και άμεσης υλοποίησης, προληπτικής φύσεως έργα ή εργασίες των Δήμων ή Περιφερειών ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».

Και παρά το ότι δεν έχει γίνει καν η σύσταση αυτής της Επιτροπής (ή κρατιέται κρυφή), ο εκ του αποτελέσματος αποτυχημένος κος Γενικός Γραμματέας Π.Π  αποφασίζει για το ποια έργα θα γίνουν… από μόνος του. Μαζί αποφασίζει και για τα οικονομικά θέματα πάντα με απ’ ευθείας και κρυφές αναθέσεις.

Μάλιστα η Πυροσβεστική κρατάει και όλη την χρηματοδότηση την οποία σε συνδυασμό και με τα άρθρα 40 και 41 του ίδιου Νόμου διαθέτει σε έργα χωρίς μελέτες, χωρίς άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς την στοιχειώδη προστασία των εργατών.  Όλα «ελέγχονται» από εσωτερικές διαδικασίες συχνά κουκουλώματος ή και δυνητικά διασπάθισης χρημάτων του Ελληνικού Λαού.

Ας δούμε λοιπόν ένα πρόχειρο «έργο» χωρίς καμιά διαδικασία ελέγχου, χωρίς μελέτες κλπ. στην πολύπαθη Μαγνησία.

Έχει «διαταχθεί» λοιπόν ο καθαρισμός του χειμάρρου «Κραυσίδωνα» με σύμβαση που ανετέθη με συνοπτικές διαδικασίες μετά βέβαια την καταστροφή (και όχι πριν) που πλημμύρησε τον Βόλο.

Πριν από όλα όμως δείτε ένα βίντεο που μου έστειλαν κάτοικοι της περιοχής. Παρατηρήστε μόνο και θα σχολιάσουμε μετά.  

https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2023/11/00200.mp4?_=1

Αγαπητοί φίλοι,

1. Όταν κάνουμε εργασίες υλοτομίας, οι εργάτες φοράνε απαραιτήτως τουλάχιστον προστατευτικό κράνος και προστατευτικά γυαλιά. Ο εργάτης αυτός δεν φοράει ούτε καν κράνος.

2. Πρέπει να ξέρει να κάνει υλοτομίες. Να ξέρει να χειρίζεται αλυσοπρίονο με σταθερή ταχύτητα και να μην του «κολλάει» στην μέση της τομής. Η θέση του σώματος επίσης είναι λανθασμένη. Αν φύγει ο έλεγχος του αλυσοπρίονου από τον εργάτη κινδυνεύει να τον κόψει στην μέση.

Το πρώτο όμως πράγμα που κάνουμε είναι η τομή κατεύθυνσης ρίψης του δέντρου έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανές ζημιές ή και ατυχήματα και έπειτα κάνουμε την κύρια εγκάρσια τομή ρίψης (βλέπε ΦΩΤΟ 1).

Διαβάστε την συνεχεια στο ακολουθο link: 

https://dasarxeio.com/2023/11/16/130728/

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση