Ξεσηκωμός πολιτών κατά της επερχόμενης εγκατάστασης του LNG στον Παγασητικό

Μια διαδικτυακή συζήτηση και την έκφραση των αγωνιών πολιτών του Βόλου στην επερχόμενη επένδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της Κριθαριάς και του Σωρού, προκάλεσε την αυθόρμητη συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας ταυτόχρονα χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Ναπολέων Κολοβός, δημότης Βόλου ήταν εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης αυτής και μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για τις επιφυλάξεις που υπάρχουν, τις αντιδράσεις, αλλά και όλα όσα διαφαίνεται πως θα αλλάξει η νέα αυτή δρομολογούμενη επένδυση.

Ο κ. Κολοβός σημείωσε πως συγκέντρωση αυτή των πολιτών χθες, οργανώθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. «Προσπάθησα να οργανώσω τη συγκέντρωση ξεκινώντας από μια διαδικτυακή ομάδα συζήτησης με συμπολίτες γύρω από το θέμα της εγκατάστασης της μονάδας υγροποιημένου αερίου LNG. Ξεκινήσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις στην ομάδα και διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι υπήρχε απρόσμενη αποδοχή και  μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα αριθμεί τα 2000 μέλη με ρυθμό συνεχώς αυξανόμενο. Μέσα από εκεί υπήρξε η πρόταση κάτι να κάνουμε , τι μπορούμε να κάνουμε, να ενημερωθούμε να ενημερώσουμε, τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στο περιβάλλον της Μαγνησίας, στην τοπική οικονομία κτλ, διότι έχουν ακουστεί πολλά τα οποία χρήζουν απάντησης», εξήγησε ο ίδιος σχετικά με τον τρόπο που διοργανώθηκε η εν λόγω συγκέντρωση.

Ο κ. Κολοβός αναφερόμενος στην επένδυση του LNG, που στην αρχή η εταιρεία επιθυμούσε να την χωροθετήσει κοντά στα Πευκάκια κι έπειτα στην περιοχή της Κριθαριάς και του Σωρού, τόνισε πως παγκοσμίως τέτοιου είδους εγκαταστάσεις δεν έχουν γίνει σε κλειστό κόλπο.

Επεσήμανε πως ο Παγασητικός είναι ένας κλειστός κόλπος, στην ουσία μία λίμνη όπου ο ρυθμός ανανέωσης των νερών είναι πολύ αργός . «Μία τέτοια μονάδα, εάν εγκατασταθεί και λειτουργήσει, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του LNG να το μετατρέψει σε φυσικό αέριο έχει επιπτώσεις. Ένα θέμα είναι για να αεριοποιηθεί το LNG από υγρή μορφή να γίνει αέρια, πρέπει από τους 160 βαθμούς να μεταπέσει στους 10-15 και για να γίνει αυτό χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό. Το χρησιμοποιούν ως πηγή θέρμανσης και από τους 160 βαθμούς αρχίζει να μεταπίπτει η θερμοκρασία του LNG και να μετατρέπεται σε φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια κυβικά μέτρα θαλασσινού νερού θα αποδίδονται στο περιβάλλον, στη θάλασσα με ελάχιστη θερμοκρασία ίσως μηδενική. Μία μείωση της θερμοκρασίας του νερού θα έχει επίπτωση σε έναν κλειστό κόλπο», σημείωσε ο κ. Κολοβός.

Παράλληλα, παρέθεσε και την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπως και της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΘ, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι στην όλη διαδικασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου  χρησιμοποιείται και χλώριο για να αποφεύγονται οι επικαθίσεις ιζημάτων στις εγκαταστάσεις. Αυτό το χλώριο, όπως είπε ο κ. Κολοβός θα αποδίδεται στον Παγασητικό.

«Το πρώτο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του ιχθυοπλαγκτόν με ό,τι συνεπάγεται για την αναπαραγωγή των ψαριών κτλ. Πέραν αυτού, θα δεσμεύσει μία τεράστια περιοχή 55 στρεμμάτων σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ψαράδες», είπε ο κ. Κολοβός.

Παράλληλα, ο ίδιος έθεσε και το θέμα της επικινδυνότητας μίας τέτοιας εγκατάστασης πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στον οικισμό της Κριθαριάς, του Σωρού ή του Μαράθου.

Ο κ. Κολοβός έβαλε στην εξίσωση ακόμη κι ένα ατύχημα που μπορεί να προκύψει από αστοχία υλικού, είτε από ανθρώπινο λάθος, είτε από τρομοκρατική ενέργεια, είτε από εχθρική ενέργεια, διότι, όπως επεσήμανε,  αυτές οι εγκαταστάσεις από τη στιγμή που δημιουργούνται κλειδώνονται, «λοκάρονται» στα οπλικά συστήματα των όποιων αντιπάλων, γι’  αυτό και τέτοιες εγκαταστάσεις γίνονται σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές.

Έφερε δε και ως παράδειγμα την περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, όπου η αντίστοιχη μονάδα είναι 17-18 χλμ μακριά από τον κοντινότερο οικισμό.


Ο κ. Ναπολέων Κολοβός

«Εδώ δεν ξέρω τι έχει συμβεί και ο Βόλος θεωρείται υποδοχέας του οτιδήποτε και δεν μιλάμε για μία επένδυση που θα αποφέρει στην τοπική οικονομία, διότι και οι προσλήψεις που θα κάνει η ίδια η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε,  είναι 80. Από αυτές η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι εξειδικευμένων ανθρώπων που δεν θα προσληφθούν από τον Βόλο. Οι θέσεις που θα «κερδίσει» η Μαγνησία θα είναι ελάχιστες δεκάδες, αλλά θα χαθούν απίστευτες θέσεις από την αλιεία και τον τουρισμό εφόσον θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο τον Παγασητικό. Εάν αλλάξει το μικροκλίμα του Παγασητικού αφορά όλη τη Μαγνησία και όχι μόνο τον Βόλο ή την Κριθαριά, τον Σωρό και τον Μάραθο», τόνισε ο κ. Κολοβός.

Στο σημείο δε αυτό έθεσε και το θέμα της ρύπανσης, με αφορμή και την περσινή βλάβη στον Βιολογικό Καθαρισμό επισημαίνοντας πως «να δούμε συνολικά το θέμα της ρύπανσης για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δομές, αλλά να αποκρούσουμε και τα καινούργια που έρχονται. Τι είμαστε, πειραματόζωα;»

Ο κ. Κολοβός όμως αναφέρθηκε και στον Δήμαρχο Βόλου, καλώντας τον ουσιαστικά να λάβει θέση για το θέμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πολίτες.

«Η εταιρεία ζήτησε να κάνει αυτή την επένδυση, τους κάλεσε ο Δήμαρχος τους δεξιώθηκε, τους έδωσε το βήμα να παρουσιάσουν την επένδυση και μάλιστα το τραγικό και ειρωνεία είναι ότι το εγχείρημα αυτό το συνέδεσαν  με την ιστορία και τον μύθο της Αργούς, ότι θα έχει αυτού του είδους τη λάμψη και αυτού του είδους την αίγλη και ο λαλίστατος Δήμαρχός μας καθόταν και τους άκουγε.  Ο Δήμαρχός μας όταν είναι κάτι με το οποίο διαφωνεί, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπολογίζει ούτε νόμους, ούτε υπουργεία, ούτε κυβερνήσεις και μπαίνει μπροστά. Έλεγε στον  τότε Υπουργό τον κ. Χαρδαλιά για την μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι είναι έτοιμος να κλείσει την πόλη. Εκεί ήταν έτοιμος να κλείσει την πόλη, εδώ;», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη συγκέντρωση των πολιτών, έγινε εκτενής αναφορά στην επένδυση, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και όλες οι ανησυχίες ενώ συγκροτήθηκε μία συντονιστική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να συζητήσει και να βάλει έναν προγραμματισμό δράσης, να έρθει σε επαφή με άλλους φορείς και συλλόγους.

25/12/2022

ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση