ΘΡΑΚΗ: 25 νεκρά αρπακτικά από προσκρούσεις σε ανεμογεννήτριες

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις σοβαρότερες, περιβαλλοντικές και όχι μόνο, προκλήσεις με τις οποίες είμαστε σήμερα αντιμέτωποι, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ).

 «Η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι προτεραιότητα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και οι αιολικοί σταθμοί παραγωγής αιολικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες μορφές ΑΠΕ», συνεχίζει η Εταιρεία και προσθέτει: «Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι έως το 2022 θα φτάσουμε το 50% (συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα) και θα επιτύχουμε 4 χρόνια νωρίτερα τον στόχο για 60% που έχει τεθεί για το 2030, ο οποίος θα αναθεωρηθεί για 70%. Προς αυτή την κατεύθυνση, η νομοθεσία προβλέπει επιτάχυνση διαδικασιών για τη διευκόλυνση αδειοδότησης των ΑΠΕ. Εκατοντάδες αιτήσεις υποβάλλονται για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών σταθμών με ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον στις χαρακτηρισμένες από το ισχύον χωροταξικό πλαίσιο περιοχές αιολικής προτεραιότητας, όπως η Θράκη».

Ωστόσο, σχολιάζει η ΕΠΒΘ, οι αιολικοί σταθμοί, εκτός από ωφέλειες (για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής), έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες έχουν διατυπωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και έχουν αναγνωριστεί από παγκόσμιους οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνείς Περιβαλλοντικές Συμβάσεις, ακόμη και από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Οι επιπτώσεις αφορούν στα πουλιά και ειδικότερα τα αρπακτικά, τις νυχτερίδες και τους οικοτόπους που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. «Συνεπώς η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι το μοναδικό νομικό εργαλείο που διασφαλίζει ότι η χωροθέτηση και εγκατάσταση αιολικών σταθμών δεν θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη και οικοτόπους», αναφέρει η Εταιρεία.

Η συνέχεια στο παρακάτω link: 

https://greenagenda.gr/%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-25-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1-13-%CE%B3%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80/

09/12/2022

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση