Υποκαθίστανται οι υδρογονάνθρακες από εναλλακτικές μορφές ενέργειας;

Η ενεργειακή κρίση, που προϋπήρξε αλλά παροξύνθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των εκατέρωθεν κυρώσεων, έχει επαναφέρει με ένταση στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα του τίτλου.

Επί του παρόντος, οι συνεισφορές που έχουν μορφές ενέργειας, όπως η πυρηνική, η υδροηλεκτρική, η ηλεκτρόλυση του υδρογόνου, η γεωθερμία και οι ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή), είναι  σχετικά μικρές στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν σοβαρές συγκριτικές αναφορές μεταξύ του συνολικού ενεργειακού κόστους (ερευνητικό, κατασκευαστικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) και της ενεργειακής απόδοσή τους, ενώ η κάθε μέθοδος έχει τους υποστηρικτές της. Μορφές ενέργειας χαμηλότερης απόδοσης, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, μπορεί να συμβάλουν, αλλά όχι να καλύψουν, τις παγκόσμιες ανάγκες. Το μεγάλο πρόβλημα με τις πηγές χαμηλής ενεργειακής απόδοσης είναι ότι η καθαρή ενέργειά τους είναι χαμηλή, δηλαδή απαιτούν ένα μεγάλο ποσοστό εισερχόμενης ενέργειας, για να αποδώσουν κάποια εξερχόμενη ενέργεια, σε αντίθεση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία έχουν υψηλές καθαρές ενεργειακές τιμές.

Η συνέχεια στο ακόλουθο link: https://slpress.gr/oikonomia/ypokathistantai-oi-ydrogonanthrakes-apo-enallaktikes-morfes-energeias/

19/09/2022

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση