Πρόγραμμα LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών

Παράνομες δραστηριότητες όπως η λαθροθηρία, η παγίδευση ή το εμπόριο άγριων πουλιών εξακολουθούν να συμβαίνουν σε πολλές χώρες της ΕΕ, με ορισμένες από αυτές να χαρακτηρίζονται ως «μαύρα σημεία». Επιπλέον,

το εύρος του φαινομένου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει άμεσα τα μεταναστευτικά είδη εντός της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, απειλείται και η επίτευξη των στόχων της Οδηγίας για τα Πουλιά, καθώς και του πρώτου στόχου της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα, που στοχεύει στην επίτευξη μετρήσιμης βελτίωσης της διατήρησης των ειδών της ΕΕ.

Το Πρόγραμμα LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών (LIFE Against Bird Crime) στηρίζεται στην πρόσφατη βελτίωση της αντιμετώπισης της παράνομης θανάτωσης, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή επειγουσών δράσεων τόσο στις τέσσερις χώρες προτεραιότητας της ΕΕ, όσο και σε χώρες εκτός, όπου η λαθροθηρία μεταναστευτικών πουλιών έχει άμεση σχέση με το πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ.

Παράνομες δραστηριότητες όπως η λαθροθηρία, η παγίδευση ή το εμπόριο άγριων πουλιών εξακολουθούν να συμβαίνουν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ορισμένες από αυτές να χαρακτηρίζονται ως «μαύρα σημεία». Επιπλέον, το εύρος του φαινομένου εκτός της ΕΕ επηρεάζει άμεσα τα μεταναστευτικά είδη και εντός της.

Ως εκ τούτου, απειλείται το καθεστώς διατήρησης των ειδών αυτών και κατ’ επέκταση η επίτευξη των στόχων τόσο της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα (με ορίζοντα το 2030) όπως και της Οδηγίας για τα Πουλιά, το πρώτο νομοθέτημα της ΕΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το Πρόγραμμα LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών (LIFE Against Bird Crime), που στην Ελλάδα υλοποιεί η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εστιάζει στις Μεταναστευτικές Διαδρομές που διέρχονται από τα «μαύρα σημεία» των χωρών και στοχεύει να μεταδώσει το μήνυμα για την εξάλειψη του εγκλήματος ενάντια στα άγρια πουλιά αλλά και στην εξασφάλιση ασφαλών μεταναστευτικών διαδρομών.

Γιατί είναι σημαντική η καταπολέμηση και εξάλειψη αυτών των βίαιων, μη επιλεκτκών πρακτικών; Η Ελλάδα φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών και αποτελεί παγκοσμίως σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα. Την ίδια στιγμή, θεωρείται «μαύρο σημείο» (black spot), μια «μαύρη τρύπα» δηλαδή για τα μεταναστευτικά πουλιά -κυρίως λόγω της έντασης του φαινομένου της λαθροθηρίας που εξακολουθεί να καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και ειδικά στα Ιόνια νησιά όπου επιβιώνει το λεγόμενο «Ανοιξιάτικο κυνήγι» (μια παράνομη πρακτική θανάτωσης με στόχο το τρυγόνι και άλλα μεταναστευτικά είδη). Ταυτόχρονα, όπως και σε άλλα τμήματα της Μεσογείου, η παγίδευση «ωδικών»  πουλιών αλλά και μεταναστευτικών ειδών, συνεχίζει να υφίσταται και να αντιμετωπίζεται με ανοχή από πολλές τοπικές κοινωνίες, πιο συχνά ως «τοπική παράδοση» (π.χ. σε πολλά νησιά του Αιγαίου).

Δυστυχώς, παρόλο που και στη χώρα μας τόσο η θανάτωση όσο και η παγίδευση/εμπορία άγριων πουλιών απαγορεύεται από το νόμο, στην Ελλάδα κάθε χρόνο, περισσότερα από 700.000 άγρια πουλιά πέφτουν θύματα παράνομης θανάτωσης και παγίδευσης.

Οι δράσεις του Προγράμματος εστιάζονται κατά ένα μέρος τους γεωγραφικά, συγκεκριμένα στα Ιόνια Νησιά, και κατά ένα μέρος τους θεματικά, σε μείζονες περιοχές ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

  • Ιόνια Νησιά

Σημαντικότατος σταθμός για τη διαδρομή πολλών μεταναστευτικών πουλιών, και ειδικά του Τρυγονιού, τα νησιά και οι νησίδες του Ιονίου αποτελούν εστία ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, καλυμμένη πίσω από τη δικαιολογία μιας ανενεργού πλέον «παράδοσης».

  • Υπαίθριες αγορές στα μεγάλα αστικά κέντρα

Η διακίνηση παράνομα παγιδευμένων άγριων πουλιών γίνεται κυρίως μέσα από υπαίθριες αγορές στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «παζάρι» του Σχιστού στην Αττική.

  • Καταστήματα πώλησης ωδικών πτηνών & pet-shops

Ορισμένα καταστήματα πώλησης ωδικών πτηνών και pet shops διακινούν παράνομα παγιδευμένα άγρια πουλιά δίπλα στα νόμιμα, δακτυλιωμένα πουλιά εκτροφής. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται σε ολόκληρη τη χώρα.

  • Διαδικτυακή προώθηση του εγκλήματος ενάντια στα άγρια πουλιά 

Το Διαδίκτυο χρησιμεύει ως τόπος παροχής συμβουλών και «τεχνογνωσίας» αλλά και συναλλαγής μεταξύ λαθροκυνηγών, ατόμων που παγιδεύουν άγρια πουλιά και υποψήφιων αγοραστών.

Το Πρόγραμμα LIFE Against Bird Crime «Ευαισθητοποίηση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών στις χώρες προτεραιότητας κατά μήκος των μεταναστατευτικών διαδρομών» (LIFE17 GIE/NL/000599), υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος MAVA. Η περίοδος υλοποίησης του Προγράμματος είναι 4 χρόνια (1η Σεπτεμβρίου 2018 - 31 Οκτωβρίου 2022) και υποστηρίζεται από μια συμμαχία εθνικών εταίρων της BirdLife International από Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ συντονίζεται από τη BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

 01/04/2022

ΠΗΓΗ: ornithologiki.gr

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση