ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΑΙΓΙΟΥ (τις πλησιάζουμε) - Γράφει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου

Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν δύο λόγοι για να φροντίσουμε τον μικρό υγρότοπο της Αλυκής Αιγίου.

Πρώτον, είναι ανάγκη αλλά και τη νομική δέσμευση να προστατέψουμε μια πολύτιμη περιοχή Ευρωπαϊκής (όχι μόνο εθνικής) φυσικής κληρονομιάς, που περιλαμβάνεται και στο Δίκτυο Natura-2000. Δεύτερον, η Αλυκή αποτελεί πολύτιμο συμπλήρωμα ενός σύγχρονου «πακέτου» ποιότητας ζωής και τουριστικής προβολής της Αιγιάλειας και αποδεδειγμένα μπορεί να συντηρήσει μια off-season ροή επισκεψιμότητας στην παραλιακή ζώνη.

Το καλό με την Αλυκή Αιγίου είναι ότι η προστασία της έχει εδραιωθεί ως άποψη στην τοπική κοινωνία. Οι περισσότεροι επισκέπτες πρόθυμα συμμορφώνονται με υποδείξεις, ενώ κανείς δεν θα διανοηθεί να πάει (έστω και λαθραία) για κυνήγι ή να βάλει μέσα μπουλντόζες. Το κακό είναι ότι η άγρια ανάπτυξη γύρω από την Αλυκή συνεχίζει να απαιτεί αλλαγές χρήσεων γης, συχνά με την κάλυψη δήθεν εξωραϊστικών ή «πράσινων» δράσεων.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα καθορίσει όρους και καθεστώς προστασίας της Αλυκής. Εμείς, εδώ ας κάνουμε μια επισήμανση.

Ο υγρότοπος της Αλυκής και τα άγρια πουλιά αποδεδειγμένα μπορούν να συνυπάρξουν με πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά υπάρχουν όρια. Και πλέον φαίνεται ότι πλησιάζουμε κάποιες κόκκινες γραμμές.

Μια κόκκινη γραμμή είναι να μην επεκταθεί περισσότερο το «σφράγισμα γης» γύρω από την Αλυκή ώστε να μην χαθούν τα «μικρο-οικοσυστήματα» και τα επιφανειακά νερά που την τροφοδοτούν. Μια άλλη κόκκινη γραμμή είναι η λεγόμενη «φέρουσα ικανότητα» σε επισκέπτες και υποδομές επισκεπτών. Είναι προφανές ότι οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες, τα φώτα, τα ηχεία, τα οχήματα (πάρκινγκ και κυκλοφορία), οι θόρυβοι, οι πετσέτες πάνω στις φωλιές, τα σκυλιά, τα drones, τα kite surfs και διάφορα άλλα, μολονότι το καθένα από μόνο του είναι «διαχειρίσιμο», όλα μαζί δημιουργούν πίεση στο οικοσύστημα, η οποία πλησιάζει κάποιο όριο. Μετά από αυτό, οι πληθυσμοί των πουλιών και τα οικοσύστημα θα καταρρεύσουν.

Με εξαίρεση την καταστροφή των φωλιών πουλιών στην παραλία (κυρίως από ανυποψίαστους επισκέπτες που τις πατάνε ή φέρνουν σκυλιά) και με δεδομένο ότι επίκειται η επίσημη νομική προστασία της Αλυκής η οποία θα βάλει τάξη σε ορισμένα κρίσιμα θέματα (π.χ. πτήσεις drones, μέχρι πού μπορεί να πάνε τα kite surfs, επίπεδα φωτισμού κ.λπ.) και θα γίνει σωστή σήμανση και ενημέρωση, μπορούμε να πούμε ότι η μέχρι τώρα κατάσταση είναι υποφερτή και μπορεί να βελτιωθεί με απλά μέτρα.

Απλώς, πλησιάζουμε την στιγμή που το οικοσύστημα δεν θα σηκώνει τίποτα παραπάνω.

Sυντάχθηκε από filodimos.gr  

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6/7/2021

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση