Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2022: πρόσκληση διοργάνωσης εκδηλώσεων

40 χρόνια ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ - 30 χρόνια Γιορτής των Πουλιών

Για άλλη μια χρονιά, σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (EuroΒirdwatch), της γιορτής που είναι αφιερωμένη στη φθινοπωρινή μετανάστευση και γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη!
 
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 9-10 Οκτωβρίου 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.
Φέτος, κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας. Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Μιας και η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά το ευρύτερο κοινό: ξεκινώντας από την αγάπη για τα πουλιά μπορούμε να αναδείξουμε την αξία των τοπικών βιοτόπων που τα ίδια έχουν τόσο ανάγκη και να προβάλλουμε τις σχετικές δράσεις του φορέα μας.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε επίσης να αναδείξουμε και τους κύριους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη, καθώς σε ετήσια βάση μόνο στις χώρες της Μεσογείου  πάνω από 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, εκτιμώντας ότι θανατώνονται ή παγιδεύονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 700.000 πουλιά κάθε χρόνο. 

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γιορτής Πουλιών ξεκινούν με την παρατήρηση πουλιών και ολοκληρώνονται με περιβαλλοντικά εργαστήρια και δραστηριότητες για τα παιδιά, παρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις και άλλες δράσεις (κατασκευή φωλιών και ταϊστρών, απελευθέρωση αποθεραπευμένων πουλιών κ.ά.), ανάλογα με τις ιδέες σας και τις κατά τόπους δυνατότητες.  

Σημειώνουμε ότι μπορείτε να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας εντός ή και εκτός του συγκεκριμένου Σαββατοκύριακου και επίσης καθημερινές, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εκπαιδευτικές ομάδες.
 
>> Παρακαλούμε συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής σας στις εκδηλώσεις της Γιορτής των Πουλιών ΕΔΩ, ώστε να συμπεριληφθείτε στη λίστα συμμετεχόντων φορέων στη φετινή Γιορτή των Πουλιών και στις σχετικές αναρτήσεις από τα μέσα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών: 30/9 και τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την υλοποίηση της εκδήλωσης.
 
>> Προκειμένου να σας στείλουμε το template της φετινής αφίσας, μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε το σχετικό πεδίο στη Φόρμα Συμμετοχής. Σε περίπτωση που χρειάζεστε υποστήριξη στο στήσιμο της αφίσας της εκδήλωσης παρακαλούμε ενημερώστε μας σχετικά.

>> Εάν ενδιαφέρεστε να σας αποσταλεί ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για θέματα σχετικά με τη λαθροθηρία, την παράνομη παγίδευση και το εμπόριο άγριων πουλιών παρακαλούμε συμπληρώστε το σχετικό πεδίο στη φόρμα συμμετοχής. 

Με το πέρας των εκδηλώσεων, παρακαλούμε να μας στείλετε ενδεικτικές φωτογραφίες για τις δράσεις σας, αριθμό συμμετεχόντων, λίστα πουλιών που παρατηρήθηκαν και σχετικά Δελτία Τύπου ή δημοσιεύματα σε ΜΜΕ (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ). 
 
>> Για όσους φορείς συμμετέχουν στην Rapid Information Action (RIA), η αποστολή των ειδών πουλιών και του πληθυσμού τους που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πρέπει να γίνει το αργότερο την Κυριακή 2/10 και ώρα 17:00 με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή με μήνυμα στο inbox της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο facebook.
 

Σε κάθε σχετικό Δελτίο Τύπου - ανακοίνωση, θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:
"Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.
Kύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.
Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας."

 
Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε μαζί σας!
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 8228704 & 210 8227937, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
29/09/2022
ΠΗΓΗ: ornithologiki
 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση