NEA

Κορινθιακός και Αλουμίνιο της Ελλάδας ΑΕ

Θέσεις – Προτάσεις ΑΛΚΥΩΝ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ¨ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ ¨
Η θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου και οι στεριανές περιοχές του επηρεάζονται άμεσα από την λειτουργία αυτής της μεταλλευτικής εταιρείας.
Η βιώσιμη προοπτική του είναι συνυφασμένη με τον τρόπο λειτουργίας της. Η ΑΛΚΥΩΝ συνεχίζει τις προτάσεις και δράσεις της σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας. Σήμερα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αφυδατωμένη ιλύ που γίνεται απόθεσή της στην στεριά.

ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΗ ΙΛΥΣ
Η περιοχή βόρεια (πίσω) από το εργοστάσιο όπου αποτίθεται η αφυδατωμένη ιλύς έχει κορεστεί και η απόθεση έχει γίνει χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές κατά το
παρελθόν. Όταν έχουμε ανέμους ακόμα και μικρής έντασης με στροβιλισμούς αλλά κυρίως από μεσαίας έντασης και πάνω, δημιουργείται νέφος που καλύπτει την
ατμόσφαιρα όλης της περιοχής και η κόκκινη σκόνη διασκορπίζεται σε απόσταση χιλιομέτρων. Αυτό το διαπιστώνουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κάθε
φορά. Η ¨κόκκινη πούδρα ¨ κάθεται πάνω στα αγροκτήματα των γύρω κοινοτήτων. Όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις μεσαίας έντασης και πάνω τα όμβρια νερά παρασύρουν μεγάλες ποσότητες σκόνης στην θάλασσα δια μέσου του υπάρχοντος φυσικού χειμάρρου.
Ζητάμε το αυτονόητο:
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρείας να δεσμεύει αυτήν για συγκεκριμένη λύση, επιστημονικά τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη για μία ευνομούμενη αναπτυγμένη χώρα. Η κόκκινη σκόνη ( αφυδατωμένη ιλύς ) δεν θα διασπείρεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον αέρα, στο έδαφος ή στην θάλασσα. δηλαδή :
1. Να χωροθετηθεί δεσμευτικά νέα συγκεκριμένη περιοχή, πέραν αυτής που γειτνιάζει με το εργοστάσιο, όπου θα γίνεται η απόθεση της κόκκινης αφυδατωμένης ιλύος με μεταφορά της από στεριά ή από την θάλασσα.
2. Να γίνει σαφή αναφορά και αναλυτική περιγραφή των διεθνών προδιαγραφών απόθεσης και ορθολογικής διαχείρισης τέτοιων βιομηχανικών αποβλήτων, έως ότου βρεθεί η τεχνολογία και οι μέθοδοι αξιοποίησή τους.
3. Να αποκλειστεί ότι, δεν θα γίνει η μεταφορά του προβλήματος σε άλλο τόπο και άλλη τοπική κοινωνία.
4. Να γίνει επικάλυψη των επιφανειών των ήδη δημιουργημένων αποθέσεων αφυδατωμένης ιλύος στο σύνολό τους με χώμα ικανού πάχους και να φυτευτούν τα κατάλληλα φυτά – δέντρα από την χλωρίδα της περιοχής.
5. Αμεση διάνοιξη αυλακών γύρω από τις σορούς των ήδη δημιουργημένων αποθέσεων αφυδατωμένης ιλύος που να οδηγούν σε τάφρο ικανών διαστάσεων
ώστε να συγκεντρώνονται εκεί τα εμπλουτισμένα με κόκκινη σκόνη όμβρια μετά από κάθε βροχή. Είναι προτιμότερο να φιλτράρονται από το έδαφος που έχει ούτως ή άλλως ρυπανθεί τοπικά στο μέγιστο βαθμό από το να καταλήγουν αυτούσια στην θάλασσα και από εκεί μέσω ρευμάτων να διαχέονται σε όλο τον Κόλπο της Αντίκυρας και τον Κορινθιακό.
Γραμματεία ΑΛΚΥΩΝ

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση