NEA

Τι κάνουμε όταν βρούμε εκβρασμένο ένα κητώδες (π.χ. Δελφίνι)

Αγαπητοί φίλοι, μέλη της ΑΛΚΥΩΝ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πολύ σοβαρό θέμα των νεκρών κητωδών (κυρίως δελφινιών) που βρίσκονται εκβρασμένα στις ακτές. Ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε αυτά τα ζώα είναι να προσδιορίσουμε τις αιτίες θανάτου και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ζώο. Προκειμένου να μη χαθούν οι πολύτιμες πληροφορίες από κακό χειρισμό της κάθε περίπτωσης εκβρασμού, σας στέλνουμε τις παρακάτω οδηγίες, σε συνεννόηση με την στην έγκυρη ΜΚΟ «ΠΕΛΑΓΟΣ».

  1. Ειδοποιούμε το Λιμεναρχείο της περιοχής. Υπάρχουν οδηγίες από το Υπουργείο τι πρέπει να κάνουν τα Λιμεναρχεία. Εμείς επιδιώκουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας μαζί τους και αλληλοενημέρωσης. Τότε θα μαθαίνουμε όλες τις περιπτώσεις εκβρασμού. Παράλληλα εμείς επιδιώκουμε:
  2. Να πάρουμε άμεσα ψηφιακές φωτογραφίες όπου να φαίνονται. α) ολόκληρο το δελφίνι από μια πλευρά, ιδανικά αυτή που δεν έχει καταστραφεί ώστε να φαίνονται οι πιθανοί χρωματισμοί του δέρματός του. Β) το κεφάλι με τρόπο όπου τα δόντια να είναι ορατά και Γ) η κοιλιακή περιοχή ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του .
    Αυτές τις φωτογραφίες τις στέλνετε  αμέσως στο «ΠΕΛΑΓΟΣ» υπ όψη  Δρ. Φραντζή Αλέξανδρου  στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και τηλ. 210 8960108 (website: http://www.pelagosinstitute.gr) ή επικοινωνείτε  μαζί μας: Δήμος Αγγελόπουλος  6977 932523,  Κώστας Παπακωνσταντίνου 6976 768074.
  3. Επίσης παίρνουμε μέτρηση του ολικού μήκους (από το ρύγχος έως την εγκοπή του, στη μέση, του ουραίου πτερυγίου) με την μετροταινία τεντωμένη (χωρίς να καμπυλώνεται πάνω στο ζώο) και παράλληλη με τον κατά μήκος άξονα του δελφινιού.
  4. Αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να συλλέξει δείγματα (αφού του δοθούν οδηγίες από τους ανωτέρω) τότε ένα μικρό κομματάκι (2χ2 εκατοστά) από το δέρμα του ζώου (δηλαδή  πάχους 1-2  χιλιοστά) να κοπεί και να φυλαχτεί σε ένα άδειο καθαρό μπουκαλάκι στην κατάψυξη (ή σε δοχεία με ειδικό υγρό – DMSO- που μπορεί να προμηθεύσει άμεσα το «ΠΕΛΑΓΟΣ»).
  5. Ακόμη μπορεί να γίνει συλλογή μερικών δοντιών (μαζί με την ρίζα τους) για τον προσδιορισμό της ηλικίας του ζώου και της καμπύλης ανάπτυξης του είδους. (Τα δόντια συλλέγονται πιο δύσκολα αν το δελφίνι είναι πρόσφατα νεκρό οπότε για ευκολία  αφαιρούμε ένα κομμάτι της κάτω σιαγόνας με 4-5 δόντια πριονίζοντάς το …)

Κατόπιν στήνουμε το δίκτυο μεταφοράς των δειγμάτων σε κάποιο Ινστιτούτο που θα  σε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει άμεση αποστολή στο «ΠΕΛΑΓΟΣ».

Για το  Διοικητικό Συμβούλιο

  • Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   ΚΩΣΤΑΣ
  • Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΔΗΜΟΣ

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση