NEA

Κερδίθηκε η μάχη των Κερκυραίων για την προστασία της Ισσού

Ο αγώνας για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του νησιού κατέγραψε σημαντική νίκη, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ απέσυρε την προσφυγή του και η περιοχή Ισσος δεν πρόκειται να εκποιηθεί.

Την πρώτη τους μεγάλη νίκη κατέγραψαν οι αγώνες των κατοίκων και των φορέων της Κέρκυρας για τη διαφύλαξη του οικολογικού πλούτου του νησιού από την απειλή του «τσιμέντου».

Πρόκειται για την τοποθεσία Ισσος στο νότιο τμήμα του νησιού, που χαρακτηρίζε-ται ζώνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνεται στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Ο σπάνιος βιότοπος μεταβιβάστηκε το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ και εντάχθηκε στον κατάλογο των ακινήτων που επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν.

Εναν χρόνο αργότερα το δικαστήριο δικαίωσε το δασαρχείο που χαρακτήρισε την περιοχή προστατευόμενη, αλλά η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέμεινε και ζήτησε από το Ταμείο να καταθέσει προσφυγή κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο διοικητικό Εφετείο, η νέα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου έστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με την οποία ανακοινώνει ότι το Ταμείο σταματά τους δικαστικούς αγώνες.

«Η έγγραφη δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ μάς ικανοποιεί και επιβεβαιώνει το δίκαιο του αγώνα μας», δήλωσε ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζοντας ωστόσο ότι «η περιφέρεια θα συνεχίσει να επαγρυπνεί για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας, τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, τη διάσωση του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των ακινήτων και υποδομών των Ιονίων Νήσων προς όφελος, αποκλειστικά και μόνο, των πολιτών και της τοπικής οικονομίας».

Η περιοχή Ισσος ή Νήσος αποτελείται από μια λωρίδα ξηράς μήκους 6 χλμ. και συνολικής επιφάνειας 1.788 στρεμμάτων, που διαχωρίζει τη θάλασσα από τη λίμνη Κορισσίων και αποτελείται από επιμέρους οικοσυστήματα, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι το δάσος των κέδρων και οι πετρόμορφες αμμοθίνες.

Είναι ο μεγαλύτερος βιότοπος της Κέρκυρας, ενώ έχει σπουδαία αρχαιολογική αξία καθώς στην περιοχή έχουν εντοπιστεί ευρήματα που ανάγονται στην παλαιολιθική εποχή.

Η λίμνη, που καταλαμβάνει περίπου 6.000 στρέμματα, επικοινωνεί με τη θάλασσα με έναν στενό δίαυλο και σε ένα τμήμα της λειτουργεί δημοτικό ιχθυοτροφείο. Περιβάλλεται από έλος στο οποίο φωλιάζουν πάνω από 130 είδη πτηνών, ανάμεσά τους μεγάλος πληθυσμός κορμοράνων.

Συντάκτης: 
 

Για τις περιοχές του Κορινθιακού που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ τι θα κάνουμε φίλοι ΠΟΛΙΤΕΣ;;

ΕΝΑΣ  ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ   (ΑΛΚΥΩΝ).

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση