NEA

Κορινθιακός βυθός: οικολογικές ιδιαιτερότητες, πιέσεις και προοπτικές

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Εξαιρετικά χρήσιμη κρίνεται η εκτενής αναφορά αλλά και η καταγραφή των προβλημάτων του Κορινθιακού Κόλπου, έτσι όπως έγιναν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου στο Αίγιο, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης “ΑΡΙΩΝ”, τον δήμο Αιγιάλειας, τον δήμο Κορινθίων και τον Ναυτικό Όμιλο Αλεποχωρίου. Πολλά νέα στοιχεία προέκυψαν σε ό,τι αφορά το πώς δημιουργήθηκαν τα προβλήματα αυτά, ενώ κατέστη επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία, για την αντιμετώπισή τους, προτού να είναι πολύ αργά…

Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα δεν ήταν πολύς, αντιθέτως λίγοι, αναλογικά με την σοβαρότητα του θέματος, ήταν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Πράσινου Ταμείου, συγκεκριμένων δράσεων. Θέμα της εκδήλωσης ήταν “Ας καταγράψουμε τα τοπικά και διατοπικά περιβαλλοντικά μας προβλήματα” ενώ τελέσθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μέδουσες, οι… μάγισσες της θάλασσας

Με εξειδικευμένες γνώσεις οι εισηγήτριες γνωστοποίησαν στοιχεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, η Δρ. Σ. Ζερβουδάκη, από το ΕΛληνικό ΚΕντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ανέπτυξε το θέμα: “Μέδουσες, οι μάγισσες της θάλασσας”, παρουσιάζοντας τα είδη των μεδουσών που υπάρχουν στον Κορινθιακό Κόλπο, στους κινδύνους που παρουσιάζουν και κυρίως στους λόγους για τους οποίους η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών από μέδουσες είναι πιο έντονη τα τελευταία χρόνια. Στο ερώτημα εάν αυτό οφείλεται στην υπερθέρμανση, την υπεραλίευση, την ρύπανση ή την όξυνση των ωκεανών, η εισηγήτρια είπε πως μελέτες έδειξαν ότι η παρουσία τους σχετίζεται σε μικρότερο βαθμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, τις υδρολογικές συνθήκες και την προβλεπόμενη μείωση του pH στους ωκεανούς, τόνισε ότι δεν έχει βρεθεί σχέση με την ρύπανση παρά μόνο η παρουσία τοξινών στο νερό μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό τους, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την υπεραλιεία ως τον νούμερο ένα ένοχο. Όπως εξήγησε, η υπεραλιεία αφανίζει τους θηρευτές των μεδουσών (χελώνες, τόνοι, καρχαρίες) και μειώνει τον αριθμό των μικρών ψαριών που ανταγωνίζονται με τις μέδουσες για τον πλαγκτόν. ΄΄Όταν ο ανταγωνιστής και ο κυνηγός εξαφανίζονται, ο αντίπαλος έχει το πλεονέκτημα΄΄, επισήμανε η κ. Ζερβουδάκη, προσθέτοντας πως ΄΄όλοι ακούμε την φωνή της θάλασσας αλλά η πολιτεία δεν κάνει το παραμικρό για τον Κορινθιακό Κόλπο΄΄…

Προβληματίζει η εικόνα του Κορινθιακού σήμερα…

Ανάλογα ήταν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν και από την ομιλία της ερευνήτριας Μαρίας Σαλωμίδη από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με θέμα: “Κορινθιακός βυθός: οικολογικές ιδιαιτερότητες, πιέσεις και προοπτικές”, δίνοντας την εικόνα που επικρατεί σήμερα στον Κορινθιακό και καθιστώντας σαφές πως η Πολιτεία είναι… ανύπαρκτη. Η κ. Σαλωμίδη, η ίδια καταδύτρια και ερευνήτρια, ανέφερε πως ο Κορινθιακός αποτελεί μία μικρογραφία της Μεσογείου, αναλύοντας τα οικοσυστημικά χαρακτηριστικά του με εκτενή αναφορά στα Λιβάδια Ποσειδωνίας που βρίσκονται μόνο στην Μεσόγειο και αποτελούν δείγμα καλής ποιότητας θαλασσών, τονίζοντας πως είναι σημαντικό καταφύγιο για προστατευόμενα είδη, συμβάλλει στην προστασία των ακτών κ.ά., ωστόσο διαταράσσεται κυρίως εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αλιείας, ενώ υπάρχει και μηχανική διατάραξη λόγω της αγκυροβολίας με παράκτιες και υποθαλάσσιες κατασκευές και αμμοληψίες. Αναφορά έκανε ακόμη στα φωτόφιλα «δάση» των ρηχών υφάλων, παρατηρώντας πως η υπεραλίευση των σαργοειδών επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αχινών, η οποία οδηγεί στην υπερβόσκηση των υφάλων, στα βαθιά δάση Σαργασσών και τις κοραλλιγενείς βιοκοινωνίες.

Συζήτηση και φωτογραφική έκθεση

Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε συζήτηση και καταγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά φωτογραφική έκθεση με θέμα: τους κατοίκους του βυθού του Κορινθιακού Κόλπου, που επιμελήθηκε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αλεποχωρίου Γιώργος Τουμπανιάρης, που ήταν παρών. Επίσης, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο δήμαρχος Κορινθίων και πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ «Αρίων» Αλέξανδρος Πνευματικός, ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων Σωτήρης Πέρρας, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΟΑΚ «Αρίων», δημοτικός σύμβουλος Θηβαίων Σταμάτης Χαλβατζής, ο επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κανέλλης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Άγγελος Παπαγγελόπουλος, από τον δήμο Αιγιαλείας η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά και ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλέων Κώστας Παπακωνσταντίνου.

 

από την σελίδα http://protionline.gr/ 

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση