NEA

Λίστες εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας για τον έλεγχο της ζώνης ανάφλεξης πυρκαγιάς

Απόδοση στα Ελληνικά
Μανώλης Καπάνταης,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
τ. Δ/ντης Πρασίνου

Η Ισπανία, είναι αντιμέτωπη με μακρά ξηρασία, έπειτα από τρία χρόνια βροχοπτώσεων κάτω από τον μέσο όρο, αποτέλεσμα οι αρχές εκτιμούν πως η περίοδος των πυρκαγιών, που μέχρι τώρα περιοριζόταν μόνο στο καλοκαίρι, θα διαρκεί πλέον από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, όταν οι καιρικές προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της θερμοκρασίας και απουσία βροχοπτώσεων, «πράγμα που de facto σημαίνει πτώση της περιβαλλοντικής υγρασίας, που θα επιδεινώσει το έλλειμμα νερού και τη διαθεσιμότητα για δασική καύσιμη ύλη».

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία  της Γερμανίας μετά από έρευνα αναφέρει, ότι για το έτος 2023 η άνοιξη ήρθε ένα μήνα πιο νωρίς, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υπάρχει σχετική δημοσίευση στην ιστοσελίδα dasarxeio.com.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιθανότητα πρόκλησης δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλή. Για το λόγο αυτό, στις κατοικίες που βρίσκονται κοντά η εντός δασικών εκτάσεων, πρέπει να εκτελέσουν αυτά τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως περιγράφονται παρακάτω.

Για την ταχεία αντιμετώπιση της κάθε έκτακτης κατάστασης που εκτίθεται η κατοικία, για πρόληψη και άμυνα όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός ή ακραίος.

Ήδη και στη χώρα μας είχαμε το Μάρτιο πρόωρες πυρκαγιές στη Φθιώτιδα. Από την ιστοσελίδα csfs.colostate.edu/wildfire-mitigation σας ενημερώνουν για Λίστες εργασιών που πρέπει να εκτελεστούν στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας για τον έλεγχο της ζώνης ανάφλεξης πυρκαγιάς, οι οποίες πρέπει να αθροιστούν με τις οδηγίες της Π.Υ. για κάθε περιοχή της χώρας.

Για περισσότερα ανατρέξτε στο άρθρο «Ο σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά, για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας σε δασικές περιοχές» στην ιστοσελίδα dasarxeio.com.

Λίστες εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας για τον έλεγχο της ζώνης ανάφλεξης πυρκαγιάς

Περιβάλλοντας Χώρος προφύλαξης κατοικίας

Ακολουθήστε αυτές τις λίστες εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο, για να προετοιμάσετε την κατοικία σας για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Λάβετε αυτά τα πρακτικά βήματα, για να αυξήσετε την πιθανότητα η κατοικία σας να επιβιώσει από μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, απευθυνόμενοι στη ζώνη ανάφλεξης της κατοικίας, που είναι η ίδια η κατοικία  και η περιοχή γύρω από αυτή.

Με τη μείωση ή την εξάλειψη των κοντινών καύσιμων υλικών στον περιβάλλοντα χώρο, αυτό θα ελαχιστοποιήσει την ικανότητα εν μέρει, του να αναφλεγεί η κατοικία σας, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς,.

Η οικιακή ζώνη ανάφλεξης απαιτεί τακτική, συνεχή συντήρηση για να είναι αποτελεσματική.

Τα δέντρα, τα χόρτα και οι θάμνοι συνεχίζουν να αναπτύσσονται, να ξεραίνονται και να ρίχνουν φύλλα κάθε εποχή και γι’ αυτό υπάρχουν συνεχείς ανάγκες συντήρησης για οποιεσδήποτε κατασκευές στην ιδιοκτησία σας.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να διατηρήσετε τη ζώνη ανάφλεξης στην κατοικίας.

Κορυφαίες προτεραιότητες εργασιών για την μη οικοδομική ανάφλεξη

  • Βεβαιωθείτε ότι η οροφή έχει βαθμολογία πυρκαγιάς κατηγορίας Α (το σύνθετο υλικό της στέγης DaVinci Roofscapes δεν θα καεί. Ένα προϊόν στέγης που έχει βαθμολογία πυρκαγιάς κατηγορίας Α πληροί και τις τρεις απαιτήσεις που είναι: ικανότητα αντίστασης στην εξάπλωση φλόγας στην επιφάνεια, ικανότητα αντίστασης στη διείσδυση πυρκαγιάς από το εξωτερικό προς το κάτω μέρος της βεράντας και η ικανότητα αντίστασης σε επαναλαμβανόμενη διακοπτόμενη φλόγα).
  • Αφαιρέστε όλα τα φύλλα, τις βελόνες και άλλα υπολείμματα από όλες τις επιφάνειες της οικοδομής, τις στέγες και τις υδρορροές
  • Τοποθετείστε μεταλλικό πλέγμα με άνοιγμα βρόγχου 1/8 ιντσών, μπροστά από το άνοιγμα της σοφίτας, στη στέγη, τις μαρκίζες και στη περιοχή θεμελίωσης (ιδιαίτερα αν υπάρχει λυόμενης κατασκευής).
  • Στις λυόμενες κατασκευές που τα θεμέλια και οι βεράντες βρίσκονται επί ξύλινων υποστυλώσεων τοποθετείστε προστατευτική επιφάνεια πλαίσιο ή τοιχίο με μεταλλικό πλέγμα 1/8 ιντσών
  • Χρησιμοποιήστε σκληρό γυαλί για τα παράθυρα που συνιστώνται από δύο ή περισσότερα φύλλα τζαμιών
  • Δημιουργήστε κάθετη απόσταση15 εκ. μεταξύ του εδάφους και του πλαισίου της πλατφόρμας της περιμέτρου της κατοικίας
  • Αντικαταστήστε την περίφραξη ή τις πόρτες, που είναι κατασκευασμένα από εύφλεκτα υλικά, και αυτά να βρίσκονται τουλάχιστον σε απόσταση 1,5 – 2 μ. από την κατοικία

Κορυφαίες προτεραιότητες εργασιών για χώρο προστασίας

  • Κόψτε το γρασίδι και την άγρια βλάστηση σε ύψος 10 εκ. ή και λιγότερο.
  • Σκουπίστε και αφαιρέστε όλες τις πευκοβελόνες και άλλα εύφλεκτα υπολείμματα από μια ακτίνα 1,5- 2 μ. γύρω από τα θεμέλια από την κατοικία και της βεράντας σας.
  • Φροντίζετε ή κόβετε θάμνους που αναβλαστάνουν επιθετικά κάθε 3-5 χρόνια ή και ακόμη περισσότερο, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης των φυτών.
  • Αφαιρέστε τα κλαδιά που κρέμονται πάνω από την οροφή και την καμινάδα της κατοικίας.
  • Αφαιρέστε την αναρριχώμενη βλάστηση, αραιώστε την κόμη των δέντρων και των θάμνων και τα υπολείμματα φροντίδας θρυμματίστε τα, και τα προϊόντα αυτά μεταφέρετε τα σε χώρο απόρριψης ή συσσωρεύοντας αυτά σε ανοιχτούς χώρους για καύση αργότερα.
  • Οποιαδήποτε συσσώρευση των προϊόντων που έχουν κοπεί ή έχουν προκύψει με άλλο τρόπο, θα πρέπει να απομονώνονται σε απόσταση 10 μ. ή και περισσότερο από την κατοικία.
  • Αποφύγετε τη δημιουργία συνεχών περιοχών με ροκανίδια η πριονίδια ξύλου στο έδαφος όταν τεμαχίζετε κορμούς ή/και κόβετε.
  • Διασπάστε το στρώμα των ροκανιδιών προσθέτοντας μη εύφλεκτο υλικό ή αφήστε μεγάλα κενά τουλάχιστον 1 μ. μεταξύ των συσσωρεύσεων των τσιπς.

Αντιμετωπίστε τις καταστάσεις αυτές ανάλογα με τις ανάγκες σας, περισσότερες από μία φορές το χρόνο.

Καυσόξυλα   

  • Κρατήστε τα καυσόξυλα στοιβαγμένα σε ανηφόρα (ή στο ίδιο υψόμετρο με οποιεσδήποτε κατασκευές) και κρατήστε τα ξύλα τουλάχιστον 10 μ. μακριά από την κατοικία.
  • Μην στοιβάζετε καυσόξυλα ανάμεσα στα υπόλοιπα δέντρα, κάτω από τη βεράντα ή επάνω σε αυτήν.
  • Αφαιρέστε την εύφλεκτη βλάστηση σε απόσταση 3-4 μ. από τους σωρούς των ξύλων.

Δεξαμενές υγρών καυσίμων

  • Διατηρήστε τις υπέργειες δεξαμενές σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την κατοικία, κατά προτίμηση στο ίδιο υψόμετρο με αυτή.
  • Αφαιρέστε την εύφλεκτη βλάστηση σε απόσταση 3-4 μ. από όλες τις δεξαμενές και τους μετρητές δικτύου αερίου.

Δρόμοι και σήμανση για την καθοδήγησης των οχημάτων της Π.Υ.

  • Διατηρήστε τουλάχιστον 3-4 μ. απόσταση μεταξύ των κορυφών των δέντρων και κρατήστε τα δέντρα τουλάχιστον 3-4 μ. πίσω από κάθε πλευρά του δρόμου σε όλη την απόσταση από την κατοικία σας μέχρι τον κύριο δρόμο πρόσβασης.
  • Αφαιρέστε τυχόν εναπομείναντα καύσιμο ύλη κάτω από τα δέντρα μετά την αραίωση για τυχόν μεταφορά της πυρκαγιάς από τη χαμηλή βλάστηση προς τα δέντρα, γνωστό ως φαινόμενο σκάλας. Αφαιρέστε τυχόν θάμνους που βρίσκονται σε απόσταση 3-4 μ. από την εξωτερική άκρη των κορυφών δέντρων. Στους ανεπτυγμένους σε ύψος θάμνους, να χωρίζετε τουλάχιστον δυόμισι φορές το ώριμο ύψος τους, όπως μετράται από την άκρη των θάμνων.
  • Τοποθετήστε πινακίδες στο τέλος του διαδρόμου της κατοικίας σας, τον αριθμό και την οδό σας που να είναι από άκαυστα υλικά, αντανακλαστικά και εύκολα ορατά στα άτομα που ανταποκρίνονται στα επείγοντα περιστατικά.

Λύσεις για τη διαχείριση των κορμών που απομένουν από το κλάδεμα

Αραιώστε και κλαδέψτε σωστά δέντρα και θάμνους, καθώς αντιμετωπίζετε τη ζώνη ανάφλεξης της κατοικίας σας.

Τα ξύλινα απομεινάρια των κορμών και τα άλλα υπολείμματα που μένουν από την κοπή δέντρων και θάμνων ονομάζονται κάθετα απομεινάρια. Τα κάθετα απομεινάρια είναι καύσιμο για την πυρκαγιά, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι αυτά τα υπολείμματα διαχειρίζονται σωστά στην ιδιοκτησία σας.

Είναι σημαντικό κάθε  κάθετο απομεινάρι να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σπίτι σας: Απλώστε κάθετο απομεινάρι και τα τυχόν ροκανίδια σε μεγάλη επιφάνεια  εδάφους για να αποφύγετε τις μεγάλες συσσωρεύσεις και τους μεγάλους σωρούς. Το να είναι κοντά στο έδαφος θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποσύνθεσης τους.

Κάψτε του σωρούς του κάθετου απομειναριού, αλλά προτού το κάνετε, επικοινωνήστε πάντα με το γραφείο του Δασαρχείου της περιοχή  σας ή την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία για τρέχουσες πληροφορίες ή πιθανούς περιορισμούς.

Κόψτε και διασκορπίστε το κόβοντάς το σε μικρά κομμάτια (συνήθως μικρότερο μήκος 50 – 70 εκ.) και μοιράζοντάς το σε ένα ευρύ κομμάτι εδάφους, σε βάθος που δεν υπερβαίνει τις 50 εκ.. Το υλικό με διάμετρο άνω των 10 εκ. δεν πρέπει να διασκορπίζεται.

 

Στόχος όλων των παραπάνω
Προστατέψτε το σπίτι και την περιουσία σας από την πυρκαγιά

 

08/05/2023

ΠΗΓΗ: dasarxeio.com

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση