NEA

Μια υπουργική ανακοίνωση προκαλεί ανησυχία για την τύχη των δασών μας

Μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και χωρίς η κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να μπορέσει η πλειοψηφία των πολιτών να ανταπεξέλθει τον ερχόμενο χειμώνα,

έρχεται ένα δελτίο τύπου από το υπουργείο ενέργειας και το γραφείο του κύριου Αμυρά, την 23η Σεπτέμβρη, με τίτλο «Δωρεάν καυσόξυλα στους κατοίκους ορεινών περιοχών», που προκαλεί εντύπωση μα και πολύ ανησυχία για τα κατακαημένα ελληνικά δάση.

Η ανακοίνωση βρίθει ψεμάτων και δείχνει μόνο κακές προθέσεις και αδιαφορία για τα ελληνικά δάση. Προκειμένου να δείξουν ότι παίρνουν μέτρα για την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιούν, κατά τη νεοφιλελεύθερη συνήθεια, τη λεηλασία της φύσης ως λύση στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν διαχρονικά.

Ψέμα 1ο: Λέει η ανακοίνωση του Υπουργού:  «Τη δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της χώρας να προβούν, είτε οργανωμένα ως κοινότητα, είτε ατομικά, στην υλοτόμηση ξυλείας, υπό την εποπτεία των οικείων δασικών υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες για τη χειμερινή περίοδο δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς».

Από τις 23/09 μέχρι και σήμερα καμία τέτοια εγκύκλιος δεν υπάρχει. Φανταζόμαστε  ότι είναι προ των πυλών…

Ψέμα 2ο:  Υπενθυμίζεται, λέει η ανακοίνωση του Υπουργού,  ότι, «ήδη, διατίθενται δωρεάν καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ) προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα».

Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν είναι έτσι. Στα διαχειριζόμενα δάση, οι Δασικοί Συνεταιρισμοί υλοτομούν  τα προβλεπόμενα από συγκεκριμένη δασική διαχειριστική μελέτη, κατόπιν ανάθεσης της υλοτομίας σε αυτούς από τη δασική υπηρεσία. Μέρος των καυσοξύλων που παράγουν το δεσμεύει η υπηρεσία και το δίνει στους κατοίκους ορεινών περιοχών (στις οποίες βρίσκονται τα δάση που υλοτομούνται και όχι σε όλη την Ελλάδα) έναντι χαμηλού τιμήματος.

Ψέμα 3ο: Η ανακοίνωση αναφέρεται σε ποσά χρηματοδοτήσεων των τελευταίων χρόνων για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων στις ορεινές περιοχές της χώρας, από το 2014 και μετά. Μοιάζει να είναι τεράστια τα ποσά, τα τρία τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα προηγούμενα. Αυτό που ξεχνάει να αναφέρει η ανακοίνωση είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια, που οι χρηματοδοτήσεις μοιάζουν πολύ μικρότερες, τα χρήματα δίνονταν απευθείας στα δασαρχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΥΠΕΝ απλώς πρόσθετε πολύ μικρότερα  ποσά και άρα δεν πρόκειται για κάποια τεράστια αύξηση, όπως θέλει να εμφανίσει.

Στο τέλος της ανακοίνωσης, ο Υφυπουργός κ. Αμυράς δηλώνει ότι : «Η ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι πρωτοφανής, γι’ αυτό αυξήσαμε τη χρηματοδότηση στην υλοτόμηση ξυλείας. Προχωρά η δωρεάν διάθεση καυσόξυλων στα ορεινά και παραδασόβια χωριά, ενώ τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους να υλοτομήσουν και οι ίδιοι ξυλεία για να ζεστάνουν τα σπίτια τους».

Κι εδώ γεννούνται πολλά ερωτήματα. Τι εννοεί άραγε το Υπουργείο; ότι μαζικά και άνευ ελέγχου θα μπαίνει όποιος θέλει να υλοτομεί δάση; Ποιος θα γνωρίζει αν η υλοτόμηση είναι για ανάγκες θέρμανσης ή για εμπορικούς λόγους; Τα δασαρχεία είναι γνωστό ότι δεν διαθέτουν προσωπικό για να ελέγξουν και να συντονίσουν, διότι έχουν φροντίσει να τα αποψιλώσουν. Επιπλέον, τι σημαίνει ορεινά και παραδασόβιοι χωριά; Οικισμοί της Αθήνας π.χ που συνορεύουν με την Πάρνηθα συγκαταλέγονται σ’ αυτά;

Εν κατακλείδι, η ανακοίνωση του Υπουργείου είναι μνημείο προχειρότητας, ψεμάτων και προθέσεων που προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ενδεχομένως ό,τι δεν κάψαμε θα το κόψουμε. Αν θέλουν να δώσουν στους κατοίκους καυσόξυλα, πράγμα θεμιτό, αυτό μπορεί να γίνει μόνο συντεταγμένα και με βάση ισχύουσες διατάξεις. Όχι με μαζικό γιουρούσι στα δάση, προκειμένου να δείξουν ότι παίρνουν μέτρα. Τα μέτρα δεν μπορεί να είναι η υπονόμευση του μέλλοντος των ελληνικών δασών.  Σε αναμονή της εγκυκλίου λοιπόν..

 

29/09/2022

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση