Ιχθυοκαλλιέργειες στον χρόνια ρυπασμένο και κορεσμένο Κορινθιακό κόλπο

Ο Κορινθιακός που πληγώνουμε. Χρόνια ρύπανση και νέες απειλές από τις  ακτές της Βοιωτίας και Φωκίδας

Η Γενική Συνέλευση των μελών της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού κόλπου η ''ΑΛΚΥΩΝ'', συζητώντας το θέμα που αφορά στην αδειοδότηση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας Θαλάσσιων Μεσογειακών Ιχθιών στις θέσεις ''Πρασούδι'' και ''Μαύρο Όρος'', Δ.Ε. Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδος Π.ε. Φωκίδας, αποφάισε ότι:

Η  εγκατάστασή της εν λόγω επιχείρησης θα βάλει ταφόπλακα στην επισκεψιμότητα της περιοχής, στις  εν δυνάμει τουριστικές δραστηριότητες στην  περιοχή του Γκλοβινού και του Αγ. Νικολάου. Θα πέφτει συνεχώς το οικονομικό επίπεδο των κατοίκων προς όφελος της επιχείρησης. Θα χαθούν εκατοντάδες  θέσεις εργασίας  στην περιοχή έναντι  ελαχίστων που θα δημιουργηθούν από την εν λόγω οικονομική δραστηριότητα. Το πιο υγιές και όμορφο  θαλάσσιο και παράκτιο φυσικό περιβάλλον του Κορινθιακού είναι  στην περιοχή αυτή. Από το Ευπάλιο  ως και το Γαλαξείδι.

Γι΄αυτό  έχει μπει στο στόχαστρο των βιομηχανιών, αιολικών και ιχθυοκαλλιέργειας.

Η παράκτια δυτική Φωκίδα, που διαθέτει  τόσα νησιά και τόσους γραφικούς κόλπους  και παραλίες,  αντί να αναπτυχθεί και οικονομικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολλών,  γίνεται βορρά στους ολίγους που έχουν το ’’ θράσος’’ να  προπαγανδίζουν στους ντόπιους πολίτες ότι ’’ από αυτούς  ζουν . 

Ζητάμε να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις ρυπογόνων δραστηριοτήτων, όπως η παρούσα,  έως ότου ολοκληρωθεί η διαχειριστική μελέτη που κάνει το ΥΠΕΝ ( διαχειριστικές μελέτες γίνονται για όλες τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000 ) και οι απαραίτητες μελέτες  για την κατάσταση του οικοσυστήματος στην ευρύτερη περιοχή.  

Γνωμοδοτήσει δε, για την εν λόγω ΜΠΕ,  ο ΦΔΠΠ Κορινθιακού κόλπου.

Υποβλήθηκε ένσταση της Ομοσπονδίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων των ανωτέρω δύο μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών. Οι ενστάσεις είναι του ιδίου τύπου.

Σας δημοσιεύουμε την μία εκ των δύο.


 

                                                                                                                 Αρ. πρωτ. 41/2018

                                                                                                                 Αίγιο  15/10/2018

ΠΡΟΣ : ΑΠΟΚ/ΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( Δ/ΝΣΗ ΥΠΕΧΩ )

ΘΕΜΑ: Ενσταση στην  ΜΠΕ ‘’Ίδρυση πλωτής μονάδας 10 στρεμμάτων και δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως, ιχθυοκαλλιέργειας θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων στην Θέση «Πρασούδι» Κορινθιακός κόλπος, Δ.Ε. Τολοφώνας, Δήμος Δωρίδος, Π.Ε. Φωκίδας’’.

Η  εγκατάστασή της εν λόγω επιχείρησης θα βάλει ταφόπλακα στην επισκεψιμότητα της περιοχής, στις  εν δυνάμει τουριστικές δραστηριότητες στην  περιοχή του Γκλοβινού και του Αγ. Νικολάου. Θα πέφτει συνεχώς το οικονομικό επίπεδο των κατοίκων προς όφελος της επιχείρησης. Θα χαθούν εκατοντάδες  θέσεις εργασίας  στην περιοχή έναντι  ελαχίστωνπου θα δημιουργηθούν από την εν λόγω οικονομική δραστηριότητα.

Η ''Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση’’ της ΜΠΕ  είναι copy paste , γενικόλογη και δεν αναφέρει τίποτα  για την οικολογική κατάσταση της περιοχής βάσει κάποιας ή κάποιων επίσημων μελετών.  Αναφέρει  δε ότι η επιβάρυνση που θα προκαλέσει στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι αμελητέα. Όλοι γνωρίζουμε  από μελέτες και  ισχύει γενικά για όλες τις εγκαταστάσεις του είδους αυτού, ότι δημιουργούν σοβαρό  πρόβλημα  ως και  σε 300 μέτρα  ακτίνα γύρω από τους κλωβούς.

Δεν εφαρμόζει η εταιρεία σύγχρονες  τεχνικές και εξοπλισμό για εγκατάστασή της  στην ανοικτή θάλασσα  όπου η επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον θα είναι πολύ μικρότερη λόγω των δυνατών ρευμάτων. Αξιοποιεί την νομοθετική συντηρητικότητα της Πολιτείας και των αδειοδοτούντων υπηρεσιών προς οικονομικό της όφελος. Δηλ. το υπάρχον περιβαλλοντικό κόστος που υπάρχει σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα το καρπούται ολόκληρο η επιχείρηση χωρίς να αποδίδει τίποτε σ΄αυτό το περιβάλλον που την φιλοξενεί. Αν οι υπάρχουσες μονάδες που λειτουργούν  στην ευρύτερη περιοχή επεκταθούν στα νόμιμα όρια που τους επιτρέπει η νομοθεσία, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα γίνει στη Φωκίδα.

Η νήσος Πρασούδι  μαζί με τα διπλανά νησιά ως τα Τροιζόνια, φιλοξενεί σε ετήσια βάση  και περισσότερο τους χειμερινούς μήνες  μεγάλο πληθυσμό πτηνών. Είναι βέβαιο ότι  θα επηρεαστούν από την δραστηριότητα αυτή  και θα φύγουν  σε άλλες περιοχές. Η ειδική οικολογική αξιολόγηση της ΜΠΕ  δεν αναφέρει τίποτα.

Η επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική από τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα πάνω από της εν λόγω εγκαταστάσεις. Η πρόκληση  στην θεσμοθετημένη  έννοια του τοπίου της  Ε.Ε.  έγινε πράξη  στο εμβληματικό τοπίο του Κορινθιακού  Κόλπου την ''ΨΑΡΟΜΥΤΑ’’, λίγο  πιο ανατολικά της υπο αδειοδότηση εγκατάστασης. Η περιοχή της παραλιακής Φωκίδας  βιομηχανοποιείται ραγδαία  και εξοστρακίζονται  όλες οι άλλες μορφές  οικονομικών δραστηριοτήτων. Δηλαδή για όφελος  ελαχίστων επιχειρηματιών καταστρέφονται  πολλαπλές  άλλες δραστηριότητες και υποθηκεύουν το μέλλον των εναπομενόντων στην περιοχή κατοίκων. Η ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος  υποβαθμίζεται ραγδαία με πολλές συνέπειες  όχι μόνο τοπικές. Το πιο υγιές και όμορφο  θαλάσσιο και παράκτιο φυσικό περιβάλλον του Κορινθιακού είναι  στην περιοχή αυτή. Από το Ευπάλιο  ως και το Γαλαξείδι.

Γι΄αυτό  έχει μπεί στο στόχαστρο των βιομηχανιών, αιολικών και ιχθυοκαλλιέργειας.

Η παράκτια δυτική Φωκίδα, που διαθέτει  τόσα νησιά και τόσους γραφικούς κόλπους  και παραλίες,  αντί να αναπτυχθεί και οικονομικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολλών,  γίνεται βορρά στους ολίγους που έχουν το ’’ θράσος’’ να  προπαγανδίζουν στους ντόπιους πολίτες ότι ’’ από αυτούς  ζουν ‘’. 

Πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζουμε την μελέτη ελλιπής  έως παραπλανητική εάν όχι και  ψευδόμενη σε τουλάχιστον δύο τομείς με πολύ εύκολη απόδειξη του ορθού των ισχυρισμών μας:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1)Δεν παρέχει καμία σοβαρή πληροφορία - μελέτη ή παρέχει γενικές και αόριστες παραπλανητικές έως ψευδής αναφορές για τις αρνητικές  επιπτώσεις της νέας αυτής εγκατάστασης (με  όποιες θέσεις εργασίας και όποιο πλούτο πρόκειται να παράξει για την τοπική και εθνική οικονομία)  στην μείωση παραγόμενου πλούτου και θέσεων εργασίας από άλλες δραστηριότητες της περιοχής που η ίδια η Εθνική Νομοθεσία αναγνωρίζει ως ανταγωνιστικές των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως ο τουρισμός. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον σταθερό ρυθμό μείωσης της τουριστικής δραστηριότητας που υπήρχε   στην περιοχή   (μείωση θέσεων εργασίας και παραγωγή πλούτου), που σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η πολιτεία   είναι   αντιστρόφως ανάλογη  με  τον ρυθμό αδειοδότησης και κατασκευής νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών   την ίδια χρονική περίοδο, καταλαμβάνοντας κάθε τόσο νέες παραλίες και όρμους την στιγμή που:

- σύμφωνα με κάθε γραπτή αναφορά της Ελληνικής Πολιτείας στο Εθνικό Τουριστικό προϊόν  και έχει ως ένα από τα δύο βασικά συστατικά του την θάλασσα (ήλιος- θάλασσα) γεγτονός που επιβεβαιώνει και η πραγματικότητα της ανταπόκρισης της διεθνούς αγοράς στην Ελληνική προσφορά

-σύμφωνα με την Ελληνική και διεθνή νομοθεσία οι εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών ανήκουν στις βιοτεχνίες –βιομηχανίες η θέα των οποίων είναι εντελώς αντίθετη με κάθε έννοια τουριστικής ανάπτυξης.

2)Δεν καταγράφει την συνεχή μείωση  του παραγωγικού πληθυσμού (πολύ μεγαλύτερη του Εθνικού μέσου όρου) που αποτυπώνεται ακόμη και στην σταθερή χρόνο με το χρόνο μείωση των παιδιών στα τοπικά σχολεία με αποτέλεσμα αυτά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, από την εποχή που άρχισαν να αναπτύσσονται στην περιοχή μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, σε αντίθεση με όλες τις άλλες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας που τα ίδια χρόνια  είτε κράτησαν σταθερό είτε αύξησαν τον πληθυσμό τους.

3)Ομοίως δεν περιέχει καμία πληροφορία ή μελέτη για την απαξίωση της δυνητικής ανάπτυξης   άλλων πλουτοπαραγωγικών δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός σε συνδυασμό με την ανάδειξη και απόδοση υπεραξίας ποιότητας στο πλήθος άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγει ή μπορεί να παράξει η περιοχή σύμφωνα με τον τρέχων Εθνικό Σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης  για κάθε παραλιακό μέτωπο της Ελλάδας στις κατευθύνσεις της οποίας σήμερα  συμφωνούν επιπλέον της  κυβέρνησης και όλες άλλες  πολιτικές δυνάμεις.

4)Δεν καταγράφει την αυταπόδεικτη    αντίθεσης της  σταθερής έως  αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης πανελλαδικά*   κάθε παραλιακού μετώπου της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου (επιπλέον των νησιών)     στην βάση του μοντέλου που έχει ως  προτεραιότητα  το «τουρισμός –ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα» με την προαναφερόμενη εργασιακή, πληθυσμιακή και οικονομική παρακμή του συνόλου του  παραλιακού μετώπου της Φωκίδας με την ανάπτυξη  ιχθυοκαλλιεργειών  τα ίδια χρόνια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ

Στην πρόσφατη αδειοδότηση μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στην θέση «Βαθειά Λιμάνια» στο ίδιο παραλιακό μέτωπο, η   ΜΠΕ (όπως και όλες οι ΜΠΕ  ιχθυοκαλλιεργειών της περιοχής) ισχυρίστηκαν ότι η θέση δεν ήταν πάνω ή δίπλα από λιβάδια Ποσειδωνίας.  Σας παραθέτουμε τις   δύο φωτογραφίες:

Αριστερά το τοπογραφικό από την ΜΠΕ που δείχνει ακριβώς την θέση της μονάδας σε σχέση με την ακτή. Δεξιά απόσπασμα από τον χάρτη της μοναδικής μελέτης αποτύπωσης των λιβαδιών ποσειδωνίας στην περιοχή εκτελεσμένη από το ΕΛΚΕΘΕ τον επίσημο επιστημονικό σύμβουλο  του Ελληνικού Κράτους σε αυτά τα θέματα.

(*της αναφοράς «πανελλαδικά» εξαιρείτε το παραλιακό μέτωπο της Θίσβης όπου η εκεί βιομηχανικές επιλογές έχουν οδηγήσει σε ερήμωση και την ενδοχώρα και τον κόλπο της Αντίκυρας που επίσης με τις εκεί βιομηχανικές επιλογές  εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους της και ερήμωσε σε ένα ελάχιστο σταθερό πληθυσμό απόλυτα εξαρτημένο εργασιακά από την βιομηχανία αλουμινίου κ.λ.π..)

Οι φωτογραφίες αυτές που αποδεικνύουν από μόνες τους  το ψευδές των ισχυρισμών της συγκεκριμένης ΜΠΕ (όπως και των περισσότερων των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Φωκίδας) περί ανυπαρξία λιβαδιών ποσειδωνίας, καθώς και τη σχετική μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ και τις αναφορές της για την σοβαρότητα της προστασίας των λιβαδιών αυτών για το σύνολο του οικοσυστήματος του κορινθιακού Κόλπου στάλθηκαν με την ένστασή μας σε αυτή την ΜΠΕ αλλά  αγνοήθηκαν  και η άδεια δόθηκε.

Στην περίπτωση που αυτό οφείλεται στο ότι δεν θεωρήσατε αξιόπιστη την δική μας εργασία καταγραφής και αντιπαράθεσης των φωτογραφιών  καλούμε να κάνετε εσείς τον έλεγχο αυτής της ΜΠΕ  για να κατανοήσετε καλύτερα το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μέχρι σήμερα στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού με την αδειοδότηση ιχθυοκαλλιεργειών εις βάρος θεμελιωδών παραγόντων ισορροπίας του οικοσυστήματος  και το φαινόμενο με τις τοξικές μέδουσες να μας έχει ήδη κρούσει όσο πιο ηχηρά θα μπορούσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητες υπονομεύουν σε κρίσιμο σημείο πλέον την ισορροπία αυτή. 

Ζητάμε να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις ρυπογόνων δραστηριοτήτων, όπως η παρούσα,  έως ότου ολοκληρωθεί η διαχειριστική μελέτη που κάνει το ΥΠΕΝ ( διαχειριστικές μελέτες γίνονται για όλες τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000 ) και οι απαραίτητες μελέτες  για την κατάσταση του οικοσυστήματος στην ευρύτερη περιοχή.  

Γνωμοδοτήσει δε, για την εν λόγω ΜΠΕ,  ο ΦΔΠΠ Κορινθιακού κόλπου.

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                                           ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 - ΥΠΕΝ – Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας

 - Αποκ/νη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Δ/νση Αγροτ. Υποθέσεων

- Περιφ. Στερεάς Ελλάδας – Δ/νση Περιβ. και χωρικού σχεδιασμού

- Επιτροπή περιβάλλοντος και ανάπτυξης Περιφ. Στερεάς Ελλάδας


Απόφαση του, εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) <<Ο ΑΡΙΩΝ>>. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι:

α) Η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου έχει δεχθεί σημαντικά φορτία ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών αλλοιώσεων τα οποία έχουν υποβαθμίσει συνολικά το οικοσύστημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 πρέπει να γίνει η αφορμή για να αναστρέψουμε τις ζημιές που έχουν γίνει και όχι να προσθέσουμε νέες.

β) Η οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση στα πλαίσια επενδυτικών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να λαμβάνει πρωτίστως υπόψη την προστασία του οικοσυστήματος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και δευτερευόντως τα όποια οικονομικά κίνητρα και ιδιωτικά συμφέροντα, που σε κάθε περίπτωση οφείλουν να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), με βάση την οποία αδειοδοτούνται.

γ) Στην παρούσα φάση και ενόψει της συγκρότησης του φορέα διαχείρισης (ΦΔΠΠ) του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και ολοκλήρωσης της ολιστικής περιβαλλοντικής μελέτης, που ήδη έχει αναθέσει το αρμόδιο Υπουργείο,

ΖΗΤΟΥΜΕ

από κάθε αρμόδια αρχή αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας των εγκαταστάσεων, να παγώσουν οποιαδήποτε νέα αδειοδότηση εγκατάστασης παραγωγικής μονάδας, η οποία επιβαρύνει το οικοσύστημα, έως ότου λειτουργήσει ο ΦΔΠΠ, ο οποίος στο εξής θα πρέπει να έχει την καθοριστική ευθύνη επί του θέματος.

 

                                                                                                                  Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση