Αγωγή των κατοίκων της Αιγείρας Αχαίας πριν καταρεύσει ο ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια φτάσουν στον Κορινθιακό

Ενα ακόμα επεισόδιο - ο καιρός θα δείξει κατά πόσο θα 'ναι θερμό ή όχι - έρχεται πολύ σύντομα να προστεθεί στο σίριαλ «απορρίμματα στην Αιγιάλεια». Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, συντονισμένοι από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ετοιμάζονται δυναμικά να γράψουν την τελευταία σελίδα της υπόθεσης: Προσανατολίζονται να καταθέσουν άμεσα αγωγή για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Ο εκπρόσωπος και ψυχή της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Αιγείρας, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, αποκαλύπτει σήμερα στην «Π» το βαθύτερο και πιο σημαντικό κίνητρο που τους οδηγεί σε επίσπευση των κινήσεών τους: «Oχι, δεν ανησυχούμε μήπως ξανανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, γιατί είναι αδύνατον με βάση την υπάρχουσα δικαστική απόφαση, έστω κι αν είναι ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό που μας ανησυχεί και ουσιαστικά μας κινητοποιεί για να βιαστούμε, είναι η ανησυχία μας μήπως φύγει όλο το έδαφος από την περιοχή του ΧΥΤΑ. Δεν υπερβάλουμε καθόλου. Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι υπαρκτός και άμεσος. Θα φύγει το έδαφος και θα γίνει ανυπολόγιστη ζημιά. Οπως σας το λέω. Με την κατάθεση της αγωγής, λοιπόν, δεν έχουμε ως βασικό στόχο την επισημοποίηση του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Αιγείρας, αλλά την άμεση σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης, και επειγόντως μάλιστα, για να γλυτώσουμε τα πολύ χειρότερα. Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα κινδυνέψουμε να γίνουμε η Ανδρος της Πελοποννήσου. Θα φτάσουν τα σκουπίδια μας στη θάλασσα με τις πρώτες δυνατές βροχές και καταιγίδες. Το ξαναλέω: επειγόντως μια γεωτεχνική μελέτη, αλλιώς θ' ανοίξει η γη και η ζημιά θα 'ναι οδυνηρή».
Ο κ. Οικονόμου έθιξε κι ένα ακόμα θέμα. Με αφορμή τη μελέτη που κατέθεσε η νυν δημοτική αρχή στην Περιφέρεια στις αρχές Αυγούστου για την πιθανότητα δημιουργίας δεύτερου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε: «Ζητήσαμε μια μελέτη από τον παγκοσμίου φήμης και απήχησης χημικό μηχανικό Αντώνη Μαυρόπουλο και προς τιμήν την εκπόνησε αφιλοκερδώς. Η εκτίμησή του είναι ότι η μελέτη για δεύτερο κύτταρο είναι διάτρητη και επικίνδυνη. Τη μελέτη του κ. Μαυρόπουλου υιοθετούμε στο σκεπτικό της αγωγής μας και ζητάμε οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και κατάθεση γεωτεχνικής μελέτης. Πρέπει και η δημοτική αρχή του κ. Καλογερόπουλου να καταλάβει τον κίνδυνο, γιατί φοβάμαι πως δεν τον έχει καταλάβει και γι' αυτό τρενάρει και κωλυσιεργεί…».
Το κείμενο της προς κατάθεση κύριας αγωγής είναι έτοιμο. Θα προηγηθεί, όμως, η ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση - συγκέντρωση την ερχόμενη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου (στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας) για να ομαδοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αντίδραση, να υπογράψουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και μετά να κατατεθεί η αγωγή από τις δύο δικηγόρους της πλευράς, την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Μαρία Νικολοπούλου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση