ΕΥΑΘ: Οι Εργαζόμενοι στο ΣτΕ, για το νερό – κοινωνικό αγαθό

Εκδικάστηκε σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, μελών του SOSte to Nero και πολιτών από τις Κυκλάδες,

κατά της υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΦΕΚ Β 1751/22.05.2017) και της  ΚΥΑ τιμολόγησης νερού.

Ο ΣΕΕΥΑΘ προσέφυγε στον ΣτΕ επειδή η εν λόγω ΚΥΑ, όπως υποστηρίζεται, «αποσκοπεί σε μία αμιγώς λογιστικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική, δια της οποίας ουδόλως εφαρμόζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την περιβαλλοντικώς ορθολογική πολιτική στον τομέα των υδάτων, αλλά επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης με αυστηρώς οικονομικά και μόνο κριτήρια, που εν τέλει εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις και όχι την περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτων, ιδίως δε όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται (ή εν πάση περιπτώσει θα επιχειρήσουν) να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας στον ευαίσθητο τομέα της παροχής νερού».

Και προσθέτει το Σωματείο σε σχετικό δελτίο τύπου:

«Γνωρίζοντας όλοι  τις ξεκάθαρες θέσεις του ΣτΕ ( απογ: 1906/2014, 1224/2020) υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών ύδρευσης, αντιλαμβανόμαστε εύκολα  ότι κάποιοι επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση του νερού  έμμεσα επικαλούμενοι επιχειρήματα-τεχνάσματα, του τύπου “ενιαία τιμολόγηση”, “ευρωπαϊκή οδηγία για το νερό” κτλ.

Η ΚΥΑ ουσιαστικά μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα, αγνοεί το φυσικό του χαρακτήρα και καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα τόσο του ίδιου όσο και των εταιρειών ύδρευσης.  Σκοπός της ΚΥΑ τιμολόγησης είναι να περνάει ΌΛΟ το κόστος των εταιρειών ύδρευσης στον πολίτη εξανεμίζοντας τον κοινωνικό ρόλο του κράτους μέσω των ΕΥΑΘ,ΕΥΔΑΠ,ΔΕΥΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να εξασφαλίζεται το κέρδος (ούτως ή άλλως κερδοφόρων εταιρειών) ακόμη και το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου των εταιρειών ύδρευσης, μετακυλίεται υπό συνθήκες στους υπόλοιπους καταναλωτές! Ακόμη και η σχετική έκθεση του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ για το νερό, που σημειώνει ότι το κόστος της  παροχή ύδρευσης δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 3% του εισοδήματος των νοικοκυριών, αγνοήθηκε επιδεικτικά! Οι εμπνευστές της ΚΥΑ φαίνεται πως απορροφήθηκαν τόσο πολύ με το κέρδος ευκαιρίας και την ανάκτηση κόστους που ξέχασαν το βασικό: το νερό είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει προσβασιμότητα στο νερό σε κάθε πολίτη».

Kαι καταλήγει το Σωματείο: «Αν οι εμπνευστές της ιδιωτικοποίησης επιλέξουν να αγνοήσουν ακόμα και τις δικαστικές αποφάσεις που τονίζουν την αντισυνταγματικότητα του εγχειρήματός τους, τους θυμίζουμε ότι τόσο εμείς όσο και οι χιλιάδες πολίτες που αντιστάθηκαν σε προηγούμενα παρόμοια εγχειρήματα,  είμαστε ακόμα εδώ και θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους, εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών».

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση