Διαχρονικό οικολογικό έγκλημα στη θάλασσα του όρμου της Ιτέας στον Κορινθιακό κόλπο

Καταγγελία για ανεξέλεγκτη ρίψη βοθρολυμάτων στο λιμάνι της Ιτέας Φωκίδας,

κάνει ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της περιοχής Galaxias fm στο zougla.gr. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του σταθμού έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο τα οποία δείχνουν αγωγούς μέσα από τους οποίους εκβάλλονται λύματα εντός του λιμανιού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε πριν από την καλοκαιρινή περίοδο ενώ σε λίγα μέτρα από το σημείο όπου εκβάλουν τα λύματα υπάρχουν επιχειρήσεις με ξαπλώστρες και παραλίες όπου κόσμος προτιμά να κάνει μπάνιο.

 Η μόλυνση των θαλασσών της Ιτέας αλλά και του Γαλαξιδίου έχει απασχολήσει στο παρελθόν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα με πολλές καταγγελίες πολιτών και φορέων. Αν και αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει παντού στην περιοχή, είναι προφανές πως η δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων προφανώς και αποτρέπει τους λουόμενους να προτιμήσουν τις κοντινές στο λιμάνι παραλίες για το μπάνιο τους ή γενικώς να αποφύγουν τελείως την περιοχή και να αναζητήσουν καθαρότερα μέρη. 

Το zougla.gr, επικοινώνησε με τον Χάρη Μαρκάτο, διευθυντή του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος κατήγγειλε την πλήρη αδιαφορία από την πλευρά του Δήμου Δελφών για το συγκεκριμένο θέμα. 
Όπως αποκαλύπτει, «ακόμα και σήμερα που μιλάμε, τα λύματα συνεχίζουν να πέφτουν στο λιμάνι. Έχουμε Μάιο και τα παιδιά μας αρχίζουν τα μπάνια. Η περιοχή όλη βρωμάει λόγω προβλήματος του βιολογικού καθαρισμού. Κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες. Δημοσιοποίησα το θέμα γιατί ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει για την υγεία του».

H κατάσταση την Παρασκευή 18 Μαΐου:

Σε σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με τη μόλυνση που δέχονται οι θάλασσες της Φωκίδας, προχώρησε ο δημοτικό σύμβουλος της περιοχής Παναγιώτης Μέγκος, μιλώντας στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Galaxias Fm. 

Όπως κατήγγειλε, τα λύματα από τους βιολογικούς καθαρισμούς των Δελφών, της Άμφισσας, της Ιτέας αλλά και του Γαλαξιδίου, τα δέχεται ο κόλπος της Ιτέας. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο συμβαίνει πολλά χρόνια, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την λειτουργία των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών.Ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση με την μόλυνση των θαλασσών της Ιτέας δεν πάει άλλο αφού αφενός υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και αφετέρου γκρεμίζεται ο τουρισμός της περιοχής.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, πρόσφατα γνωστό ξενοδοχείο δέχτηκε γκρουπ με Ιάπωνες. Η περιοχή όμως βρομούσε, ενώ λύματα βρίσκονταν και στους δρόμους της Ιτέας. Ο Π. Μέγκος διερωτάται για το τί θα ένοιωθαν οι τουρίστες βλέποντας αυτή την κατάσταση. 

Παράλληλα υπήρξε παρέμβαση και οικολογικών οργανώσεων της Στερεάς Ελλάδας. Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη το απόγευμα, ενημέρωση για το θέμα έχει λάβει και η διεύθυνση δημόσιας υγείας.Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο δήμος Δελφών, ετοιμάζεται να δεχθεί επισκέπτες για την καλοκαιρινή περίοδο. 

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως μέχρι και σήμερα Πέμπτη, τοπικά μέσα ενημέρωσης της Φωκίδας έχουν αποκρύψει τη δημοσιοποίηση του θέματος τη στιγμή που οι πολίτες της περιοχής ζητούν ενημέρωση για την υγεία τους. Την ίδια ώρα, τοπικοί παράγοντες διερωτώνται για το εάν τα παιδιά τους αντιμετωπίσουν δερματικά προβλήματα, από ποιόν θα αναζητήσουν ευθύνες. 

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση